Ramdisk får en ny innebörd när minnes- och lagringstillverkaren Diablo Technologies lanserar sin nya flashlagring i form av SSD-enheter som ansluts direkt till moderkortets DIMM-port, en teknik som enligt företaget levererar 85% lägre latenser än över PCI Express.

Flashlagring blir snabbare och snabbare, och anslutning över en traditionell SATA-kontroller håller idag de allra snabbaste enheterna tillbaka. Att istället ansluta enheten direkt till PCI Express ger betydligt mer prestanda och lägre latenser och kommer räcka ett tag framöver för att tillgodose konsumenternas behov. Men för de som verkligen behöver en ännu snabbare lösning, framför allt servrar och andra företagsanvändare har Diablo Technnologies nu presenterat en alternativ anslutningsmetod.

Företaget kallar sin lagring för MCS, eller Memory Channel Storage, och som namnet antyder så sker anslutningen direkt till datorns minneskanal. Lagringen levereras i vad som ser ut som en vanlig minnesmodul och ansluts till moderkortets DIMM-port precis som ett sådant. Dock riktas enheten mot just servrar och företag och funktion med konsumentmoderkort garanteras inte.

diablo_mcs

MCS ska enligt Diablo Technologies ge 85 procent lägre latenser än flashlagring över PCI Express och 96 procent lägre än över SATA eller SAS. Man menar även att lagringen är överlägsen på att bibehålla väldigt jämna latenser med minimal variation.

En annan funktion hos MCS är att man kan vända på steken och använda hela enhetens lagringsutrymme som RAM, vilket ger upp till 400 gigabyte minne per modul. Då blir bandbredden givetvis inte i samma klass som ett traditionellt minne, men för system där minnesmängden är viktigare än bandbredden kan MCS vara väldigt attraktivt.

Som tidigare nämnt rör det sig för närvarande om en helt och hållet företags- och serverinriktad lösning och konsumentvarianter av tekniken är ännu inte på tal. De första enheterna ska börja levereras senare i år med okänd prislapp. Det återstår även att se om lagringstekniken håller vad den lovar.

Källa: Diablo Technologies via Techspot


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
10 Årtal sedan

snabbt fick en ny mening.

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

Coolt! Skulle vilja prova en sån!

Oldvikingschool
10 Årtal sedan

Nu vill jag ha 1TB ramminne 😀 Visserligen ingen poäng över huvudtaget men skrytfaktorn 😉