Rättegången mot männen bakom streamingsidan Dreamfilm över. De fyra männen påstås ha drivit sidan döms till fängelsetid och miljonbelopp i skadestånd.

För cirka två år sedan släcktes flertalet illegala svenska streamingtjänster på förhållandevis kort tid: däribland Swefilmer och Dreamfilm.

De fyra män som anklagats för att ha varit de drivande krafterna bakom Dreamfilm har nu fällts i Linköpings tingsrätt. Männen, som är mellan 21 och 31 år gamla, har dömts till mellan 6 och 10 månaders fängelse. Männen har även dömts till att sammanlagt betala skadestånd på totalt 1,3 miljoner kronor till Svensk Filmindustri.

Rättighetsalliansen bakom åtalet mot Dreamfilm

Bakom anmälan mot hemsidan finns flertalet stora aktörer. Bland annat syns namn som Walt Disney, Nordisk Film och Svensk Filmindustri. Totalt gäller åtalet 45 filmer.

Henrik Pontén från Rättighetsalliansen nämner till IDG att skadeståndet inte var lika högt som man hade hoppats. Bland annat så ska ett krav på 9 miljoner kronor i skadestånd funnits för att filmen “Fjällbackamorden – Vänner för livet” fanns tillgänglig på hemsidan. Även ett krav på 8 miljoner kronor ska ha funnits för “Maria Wern – Drömmen förde dig vilse”.

Pontén nämner hur han och Rättighetsalliansen yrkar på att en licens endast går att sälja en gång, men att tingsrätten inte håller med. Därav det enligt Pontén låga skadeståndskravet.

De fyra dömda männen har till den 30 maj på sig att överklaga domen. Dock finns det i skrivande stund inga uppgifter om några planer på överklagande.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments