Bra kabeldragning är inte bara snyggt, utan även praktiskt: du får bättre sikt i din dator, och bättre ordning på din inkoppling. Vi har samlat fem nyttiga tips för ett proffisigare datorbygge!

DSC02043-1920x1079

Använd hålen och hakarna i moderkortsplåten

Idag har de flesta chassin färdiga hål runt om moderkortet för att gömma kablar – använd dessa flitigt! Ibland är det lockande att dra kabeln den kortaste vägen, men är kabeln lång nog att kunna ta en omväg bakom moderkortet blir det i regel betydligt snyggare i längden så.

Många moderkort har även hakar på baksidan, som är just till för att fästa kablar med buntband. Undersök vilka hur många sådana krokar du har till hands, och var de finns, innan du börjar fästa kablarna.

Inga inbyggda hakar? Använd egna!

Om ditt chassi inte har inbyggda hakar för att fästa kablar så kan det vara en bra idé att investera i egna. Självhäftande kabelfästen är en relativt billig investering som du enkelt fäster på moderkortsplåten eller andra delar av chassit – de finns i flera färger, så det går att kamouflera dem ganska väl ifall de även behövs på synliga ställen.

Var inte för snabb med buntbanden

Buntband är en vanlig metod för att hålla ihop kablarna, men det är lätt att överanvända buntbanden, och att använda dem för snabbt. Räkna inte med att dra en kabel och fästa den precis som du vill ha den direkt – se istället till att du drar alla dina kablar en snygg väg innan du fäster dem. Det gör inget att de hänger löst medan du arbetar – är du för snabb med att fästa kablarna händer det lätt att de korsar varandra på ställen du egentligen inte vill, och då tar det extra tid att ta bort buntbandet och dra om kabeln.strips_velctroj

Undvik engångsbuntband

Det medföljer vanliga buntband, eller zip ties, till flera vanliga nätaggregat och chassin, men dessa är inte alltid den bästa metoden för att fästa kablarna. De är små och har bra hållbarhet, men blir desto jobbigare om du behöver flytta en kabel eller byta en komponent.

Istället kan du testa att använda dig av kardborreband, som finns att köpa i många elektrik- och hobbybutiker. Dessa går enkelt att återanvända om det skulle behövas. Du kan även använda kabelsnoddarna som ofta sitter runt nätaggregatskablarna vid leverans.

Skulle det behövas så går det även att återanvända vanliga buntband om du är försiktig; du kan lyfta på “haken” i buntbandet genom att försiktigt föra in en nål eller en tunn spik.

smpc_justin_01

Undvik diagonal dragning

För ett riktigt proffsig utseende på dragningen bör du undvika att dra kablarna diagonalt bakom moderkortsplåten – i möjligaste mån bör du istället dra dem rakt lodrätt eller rakt vågrätt, med vinkelräta svängar. Det kräver längre kablar, men det blir lättare att hålla reda på vilka kablar som går vilken väg, och slutresultatet ser mer organiserat ut.

Se mer från MetallicAcid på SMPC.se


 

Dela med dig av dina egna tips!

Det här var bara en handfull tips, tänkt för både nybörjare och de som är mer byggvana. Har du några egna tips för en snyggare kabeldragning? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Niklas
Niklas
8 Årtal sedan

Varför fixar ni inte Disqus istället?

Kattsand
Kattsand
8 Årtal sedan

Det finns även buntband som går att öppna igen (är gjorda för det).