Version 7 av Apples mobila operativsystem är antågande och har fått en ansiktslyftning åt det mer stilrena hållet. I en video på Youtube passar en användare på att göra en jämföra sida vid sida med Windows Phone 8, där vi kan se både likheter och skillnader i gränssnittet.

Mantrat för version 7 av Ios är att det ska vara intuitivt, stilrent och utan för mycket onödig information, och medan de tidigare versionerna utöver sin successiva utbyggnad på ytan har haft samma design så är Ios 7 tänkt att få in frisk luft i plattformen.

Det designmantrat är dock också väldigt snarlikt det som ligger till grund för designen i Windows Phone 8, som är särskilt känt för sin minimala design med Modern UI. Youtube-användaren Sean Rosairo har sammanställt en video där olika delar av Ios 7 jämförs med motsvarande funktioner hos Windows Phone 8 i en Nokia Lumia 920. Kika gärna på videon, och vi kommer gå igenom några exempel här nedan.

lock

Vid låsskärmen syns både likheter och tydliga olikheter. Just här är bakgrunden mer eller mindre identisk för båda operativsystemen, men kan också bytas för båda. Det är liknande information som visas, vilket förvisso är den information man kan räkna med att hitta på låsskärmen på en smartphone idag, och typsnitten är olika men än dock snarlika. Här har Ios 7 lite mer flexibilitet i notifikationerna, men Windows Phone 8 har möjlighet att lägga till väderinformation.

calls

Även vid inkommande samtal ser vi både likheter och olikheter, vissa större än andra. Kontaktbilden tar upp större plats på Ios 7 och kontaktinformationen är något mindre och placerad högre upp. Däremot är knapparna för att svara, avfärda eller svara på med SMS väldigt lika till form och storlek, dock med olika funktion för respektive knapp.

appswitch

Förmodligen den största likheten som framkom var programväxlaren, och här syns tydliga gemensamma drag. Ios 7 har med programikonen under programfönstret medan Windows Phone endast har programmets titel, men i övrigt är de två operativsystemen här oerhört lika.

music

Sen finns det flera områden där mjukvarorna skiljer sig mer markant, och musikspelaren är ett bra exempel. Här har IOS 7 betydligt mer gemensamt med sin gamla design än med Windows Phone 8, och förutom valet av demolåt finns här inte mycket likheter.

cal

Kalendern skiljer sig också en hel del åt, och förutom den ljusa bakgrunden är de två operativsystemen inte mycket mer lika än vad som är rimligt för två kalenderapplikationer att vara. Ios 7 har snabbare tillgång till att byta dag, medan Windows Phone 8 ger mer utrymme åt att byta mellan olika vyer och lägga till händelser.

sms

browser

mail

Det finns en rad ytterligare jämförelser, bland annat de ovan. En del av designen från Windows Phone 8 tycks ha hittat in i Ios 7, medan en del verkar ha rört sig åt samma designmantra och ger ett liknande intryck trots annan layout. Vad anser ni om bilderna ovan, vad är likt och vad är mindre likt? Rör det sig om plagiat eller ett gemensamt mål? Lämna gärna en kommentar med dina åsikter!

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

en fyrkant var en fyrkant för tusen år sen också.

ctrl
ctrl
11 Årtal sedan

Om man skall jämföra tycker jag Androids ICS gränssnitt är mer likt.

Mest
Mest
11 Årtal sedan

Men kära någon… Sådana här jämförelser är ju bara pinsamma. Vilka funktioner som förväntas av mjukvara är något som utvecklas med tiden, och varje funktion kommer med vissa förväntningar och vissa krav. Användare förväntar sig att siffrorna man slår in i en miniräknare presenteras högerställda och ovanför knapparna. En musikspelare förväntas visa cover art och ha funktioner som spela/pausa, nästa/föregående och så vidare. En lista med mail eller alternativ kan inte se ut på allt för många olika sätt. Det är en lista med text. Text är svart och bakgrunden till texten är vit, så har det varit enda sedan… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

[quote name=”Mest”]Men kära någon… Sådana här jämförelser är ju bara pinsamma. Vilka funktioner som förväntas av mjukvara är något som utvecklas med tiden, och varje funktion kommer med vissa förväntningar och vissa krav. Användare förväntar sig att siffrorna man slår in i en miniräknare presenteras högerställda och ovanför knapparna. En musikspelare förväntas visa cover art och ha funktioner som spela/pausa, nästa/föregående och så vidare. En lista med mail eller alternativ kan inte se ut på allt för många olika sätt. Det är en lista med text. Text är svart och bakgrunden till texten är vit, så har det varit enda… Läs hela »

MASSSWEDE
11 Årtal sedan

Jag har lärt mig att man kan inte säga något ont om Apple och ifån på nordichardware innan taggar vänds utåt 8)

Stå på dig Anton, för övrigt bra sagt.

Zalastax
11 Årtal sedan

Jag tycker att det kan vara ganska svårt att göra något helt eget när man använder sig av samma grundidé (platt design). Men det betyder inte att man inte kan göra skillnaderna större, speciellt i telefonvyn. Jag skulle säga att man inspirerats av det och sen gjort något eget.
Men så tycker jag ju inte heller att Samsung kopierade iPhones design utan att de också blev inspirerade.

this
11 Årtal sedan

Ser väl inget fel i att hämta inspiration från andra, men blir bara så jävla irriterad på Apples dubbelmoral. För övrigt; bra skrivet Anton!

Andreas G
11 Årtal sedan

Tummen upp till Anton som faktiskt kommenterar (o)likheterna och inte bara slänger upp videoklippet som spridits ganska friskt!