Flertalet användare som införskaffat sig en Ryzen 5 1600 eller 1600X har rapporterat att dessa har kommit med 8 fungerande processorkärnor direkt ur lådan.

Det är användare på det koreanska forumet cooln.kr som har lagt upp inlägg som förklarar att deras nyligen införskaffade AMD Ryzen 5 1600 eller 1600X-processorer av någon anledning har kommit med åtta aktiverade processorkärnor.

Ryzen 7 1800X maskerade som Ryzen 5 1600X?

Klockfrekvenserna hos dessa enheter ska vara desamma som hos de modeller med endast sex processorkärnor aktiverade. Detta betyder att dessa 1600X-modeller har åtta processorkärnor och 16 trådar istället för sex kärnor och 12 trådar med en standardfrekvens på 3,6 gigahertz (GHz) och en turbofrekvens på 4,0 GHz.
Vilket betyder att dessa processorer helt enkelt är ett par Ryzen 7 1800X men med ett kraftigt nedsatt pris.

Exakt varför dessa enheter levererats från fabrik med två extra kärnor och fyra extra trådar är svårt att säga, men användarna på cooln.kr blev självfallet häpnade över denna upptäckt och fortsatte med att testa sina processorer. Mycket riktigt så presterar dessa precis lika väl som sitt storasyskon.

 

Ryzen 5 1600 med 8 kärnor

Användare som införskaffat Ryzen 5 1600 (modellen utan X i slutet av namnet) har också rapporterat att man fått två extra processorkärnor och fyra extra trådar på köpet. Snabbt listade man ut att alla dessa R5 1600-modeller tillverkades under vecka 36 detta år och alla tillverkades i Malaysia.

En Reddit-användare vid namnet rigred tog sig tiden att skriva ihop en guide för den som vill avgöra vart och när sin processor tillverkades. Denna process innebär dock att man måste montera bort sin processorkylare för att kunna läsa de siffror som står på själva CPU:n:

Anledningen till de extra kärnor och trådar som dykt upp hos dessa enheter går inte att avgöra, men det ger verkligen en ny innebörd till frasen “silikonlotteri”.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Magnus
6 Årtal sedan

“… en guide för den som vill avgöra vart och när sin processor tillverkades”…. Jag hittade ingen knapp för att rätta artikeln/nyheten. Men skriv om och skriv rätt.

6 Årtal sedan

Vart och var är olika ord… Vart handlar om en riktning och är alltså fel i “den som vill avgöra vart och när sin processor tillverkades”. Var ska det vara..

Och så borde väl en site som denna ha koll på att silicon är kisel ffs.

6 Årtal sedan

Kisel/silikon är en mycket vanlig svammanblandning, det är lätt att det svengelskar till sig när man skriver en text, jag har själv gjort samma tabbe trots att jag varit datornörd i en bra bit över 30 år nu och mycket väl känner till skillnaderna på materialen.

Mikael
Mikael
6 Årtal sedan

När vi ändå är inne på språk…
“Flertalet” syftar väl normalt på en majoritet, till skillnad från “ett flertal” som jag tror skribenten egentligen var inne på.

roblox robux
6 Årtal sedan

hey guys if you are a gamer and want some amazing game then try my link its amazing