antecformula7 NHOC  Antec har återigen varit igång och tagit fram en produkt med överklockare och entusiaster som främsta målgrupp. Denna gång har det dock inte resulterat i något nytt chassi eller nätaggregat, utan man har tagit fram en ny kylpasta som ska hålla under extrema förhållanden.

Innan nya Formula 7 släpps ut på marknaden har Antec varit så vänliga att skicka ut sin nya kylpasta till viss media för att genomgå grundliga tester och jämförelser. Detta är exakt det som den här artikeln kommer att handla om, och förutom en kvick jämförelse med vanlig luftkylning har nya Formula 7 även genomgått en mer grundlig test vid extrema förhållanden, och jämförs bland annat med favoriten OCZ Freeze.

2 3

Luftkylning

För att gå rak på sak, det ska erkännas att detta testet inte genomförts med allt för stor noggrannhet. Resultaten ska helt enkelt ge in inblick i vad som kan förväntas, snarare än några professionellt framtagna värden. Resultaten är framtagna genom att överklocka ett redan varmgående grafikkort så som GTX580, och sedan pressat det med testprogrammet Kombuster. Frekvensen för GPU respektive minne låg på 900-1100mhz och spänningen sattes till 1.10v. Fläktvärden lämnades kvar på Auto, och systemet testades på ett benchbord istället för ett vanligt chassi.

Antec Formula 7 visar sig fungera ypperligt vid vanlig rumstemperatur och normala förhållanden. En sak som är säker är att vi inte har tillräckligt med jämförelsematerial för att kunna göra en ärlig bedömning. Men en sak vi faktiskt kan komma fram till utifrån resultaten vi har är att Formula 7 ger betydligt bättre GPU-temperaturer än kylpastan NVIDIA använder sig utav. Detta är inte bara positiv för hårdvaran, den lägre tempen ger även möjlighet till sänkt varvtal på fläkten. Såhär långt ser alltså allting riktig bra ut, och kan man bara ge tummen upp.

5

Flytande kväve (LN2)

För att följa upp resultaten framtagna med luftkylning har vi även låtit Formula 7 genomgå en tuffare utmaning i form av tester med LN2 som kylmedie. Denna gång har vi istället använd oss utav en Intel Core i7 980X processor, och valt att använda 3Dmark Vantage CPU-test för att se skillnad mellan de olika kylpastorna. Skillnaden visas denna gång inte i temperatur, utan i den maximal stabila frekvensen processorn klarar att genomgå Vantage CPU-test i. Detta kan i förstahand ses som ett obetydligt test, men eftersom värmeutvecklingen vid överklockning utav den sexkärniga processorn är så extremt har värmeledningsförmågan av kylpastan betydligt mer inflytelse än vad man kanske tror. I våra tidigare testar har det reden visats att OCZ Freeze är en utav få sorters kylpasta som fungerar bra vid låga temperaturer. I detta testet har vi förstås återigen tagit med Freeze, och bland överklockare populära AS Ceramique finns även med i testet.

LN2test

OCZ Freeze tar återigen ledningen och visar sig vara den bästa kylpastan för LN2 bench. AS Ceramique gör vad som förväntas av den, och visar medelmåttig värmeledningsförmåga. Formula 7 presterar däremot betydligt sämre, vilket vid -130 grader på CPU-potten ger en skillnad på hela 330mhz i CPU-frekvens, 5.5Ghz istället för 5.8Ghz som nåddes med OCZ Freeze.

På grund av den sämre värmeledningsförmåga flyttades även den så kallade coldbuggen. Där som processorn vid -133c slutade fungera när vi använda OCZ Freeze, så fortsätter CPUn att fungera hela vägen ner till -149 grader med Antec Formula 7. Detta ändas på grund av kylpastan och kan låta positivt, men som klockfrekvenserna visar blir effekten den motsatta. För den anledningen testades Formula 7 även vid lite lägre temperaturer, åtminstone på CPU-potten. Detta resulterade i lite bättre CPU-frekenser, men fortfarande inte i närheten så höga som de 5.8Ghz uppnådda med OCZ Freeze.

För att komma till slutsatsen, så kan man tycka att Antec på sätt och viss har misslyckats med det som från början var målet med Formula7, nämligen att skapa marknadens bästa “överklocknings kylpasta”. Även fast Formula 7 är specificerat till att klara av minusgrader ner till -50c, så fungerar pastan inget bra alls när man kommer ner till -100c och kallare, temperaturer man ganska lätt når vid överklockning med flytande kväve. För LN2-benchare kan vi alltså inte rekommendera denna pasta, då framförallt OCZ Freeze är ett mycket bättre alternativ. Dock så när man kommer till luftkylning, så är det inget snack om saken, Formula 7 presterar mycket bra. Även fast vi inte har haft möjlighet till att testa andra top-kylpastor, så kan man bara rekommendera Antecs nya kylpasta, till dem som längtar efter lägre temperaturer och eventuellt lägre ljudnivå. Jämfört med det som bland annat NVIDIA, Intel och AMD levererar sina grafikkort/processorer med, så är Formula 7 överlägset.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
iHannes
13 Årtal sedan

18c svalare med ny kylpasta på GPU’n låter ju otroligt bra. Vore intressant med fler kylpastor i testet, precis som ni sa. Annars verkar det här som kylpastan för oss som kör på vatten eller luft. Även om den inte håller måtten vid det som den är framtagen till, dvs extrem kyla för entusiaster.

Schysst artikel non-the-less.

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”iHannes”]18c svalare med ny kylpasta på GPU’n låter ju otroligt bra. Vore intressant med fler kylpastor i testet, precis som ni sa. Annars verkar det här som kylpastan för oss som kör på vatten eller luft. Även om den inte håller måtten vid det som den är framtagen till, dvs extrem kyla för entusiaster. Schysst artikel non-the-less.[/quote]Ja tanken var först att bara se lite snabbt hur Formula 7 presterade vid överklockning och skriva ett typ bloggliknande inlägg om det. Men när Henry var klar var det inte långt från en fullfjädrad recension, hade vi haft fler referenser hade man… Läs hela »

hirsch
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”iHannes”]18c svalare med ny kylpasta på GPU’n låter ju otroligt bra. Vore intressant med fler kylpastor i testet, precis som ni sa. Annars verkar det här som kylpastan för oss som kör på vatten eller luft. Även om den inte håller måtten vid det som den är framtagen till, dvs extrem kyla för entusiaster. Schysst artikel non-the-less.[/quote]Ja tanken var först att bara se lite snabbt hur Formula 7 presterade vid överklockning och skriva ett typ bloggliknande inlägg om det. Men när Henry var klar var det inte långt från en fullfjädrad recension, hade vi haft fler referenser… Läs hela »

Calathea
13 Årtal sedan

Skönt att höra att det finns bättre pastor för kväve, med tanke på priset för denna. Titan nano grease ryktas vara bra… det vore mycket intressant med ett större test av kylpastor för temps runt -150.