En ny rapport som fokuserat på det omåttligt populära onlinespelet Fortnite menar att spelets lättåtkomliga mikrotransaktioner är ett ypperligt tillfälle för pengatvätt.

Den brittiska tidningen The Independent har tillsammans med cybersäkerhetsföretaget Sixgill genomfört en djupgående undersökning av den undre världens användning av onlinespelet Fortnite. Undersökningen hävdar att spelets lättåtkomliga mikrotransaktioner och det faktum att miljontals spelare rör sig genom dess servrar dagligen öppnar upp för en process för pengatvätt som är nästintill omöjlig att spåra.

Den brittiska tidningen och säkerhetsföretaget märkte i sin gemensamma undersökning att stulna kreditkort kan användas för att köpa stora mängder digitala varor i världens populäraste onlinespel utan någon större ansträngning. Dessa varor läggs sedan upp på hemsidor som Ebay till förmånliga priser och på så vis kan förövarna konvertera stulna kreditkort till pengar i fickan på en relativt kort tid.

Under en 60 dagars period under 2018 kunde Sixgill observera hur digitala Fortnite-varor för mer än 250 000 dollar såldes via Ebay. Många av de säljare som nyttjade plattformen tog även endast betalt i kryptovalutor. Något som markant försvårar chansen att spåra pengarna.

Sixgill menar att detta är en globalt fenomen. Dess anställda antog roller som köpare av dessa digitala föremål och fann ett nätverk som utförde dessa affärer i länder med engelska, ryska, kinesiska, spanska och arabiska som språk.

En annan säkerhetsfirma vid namn Zerofox har utfört en egen utredning. Zerofox hittade 53 000 instanser av onlinebaserade lurendrejerier relaterade till Fortnite mellan september och oktober månad under förra året. Cirka 86 procent av dessa instanser ska ha spridits via sociala medier som Facebook och Twitter.

Epic Games tjänar multum på mikrotransaktioner

Medans Fortnite i grunden bär en prislapp är dess Battle Royale-läge gratis att spela. Då detta spelläge är det mest populära för spelet är det en inte allt för långsökt gissning att merparten av de pengar spelet drar in kommer från just mikrotransaktioner. Under mars månad 2018 drog spelet in 233 miljoner dollar och spelet fortsätter vara omåttligt populärt nästans ett helt år senare.

Huruvida Epic Games planerar att ändra systemet för mikrotransaktioner i Fortnite återstår att se. I dagsläget har dock inga sådana planer diskuterats öppet av utvecklaren.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments