Geforce GTX Titan kommer enligt uppgifter till Nordichardware att lanseras någon gång mellan den 20 och 22 februari och ska trots teoretiskt lägre beräkningskraft få en högre prislapp än Geforce GTX 690. Vilket ska vara berättigat med tanke på fördelarna en ensam grafikkrets medför.

Nvidia kommer som bekant att lansera sitt första konsumentgrafikkort baserat på sin kraftfulla GK110-grafikkrets i februari månad. Enligt källor till Nordichardware kommer den slutgiltiga lanseringen av grafikkortet att ske mellan den 20 och 22 februari, ett datum som även de första exemplaren väntas finnas i butikshyllorna.

Som väntat blir lanseringen en exklusiv historia, som på flera sätt påminner om lanseringen av Geforce GTX 690. Endast Nvidias närmaste partners kommer att få sälja det nya grafikkortet och som det ser ut kan det bli ytterst få tillverkare att välja mellan på lanseringsdagen, även om detta spelar mindre roll för slutkonsumenten då Nvidia återigen styr referensdesignen med järnhand.

gtx690Även Titan får nöja sig med referensutförande, här ovan referensmodellen av Geforce GTX 690.

De positiva nyheterna är att tillgängligheten i Sverige och Norden sägs vara förhållandevis god för ett grafikkort i denna klassen. Även här i paritet med lanseringen för Geforce GTX 690 där ett tusental kort hittade ut till nordiska återförsäljare fram till lanseringen.

Hutlös prislapp

Troligtvis blir inte tillgängligheten något större problem för konsumenter, de flesta lär troligtvis backa för prislappen på Nvidias nya monsterkort. Geforce GTX Titan kommer nämligen få en prislapp som inte bara matchar utan faktiskt överstiger den på Geforce GTX 690. Trots att kortets specifikationer och de senast läckta prestandauppgifterna indikerar en maximal beräkningskapacitet under vad Nvidias dubbelgpu-kort kan leverera.

Riktpriset väntas ligga på mellan 500 till 1 000 kronor högre än för Geforce GTX 690, vilket skulle ge ett listpris på runt 9 000 kronor i svenska butiker. Anledningen till att Nvidia sätter en hänsynslöst hög prislapp på sitt nya flaggskepp ska vara att man sätter ett högt värde på fördelarna med en ensam grafikkrets. Där användare slipper potentiella skalningsproblem eller så kallad micro stuttering som lättare förekommer med fler grafikprocessorer sammankopplade. Att kortet rent prestandamässigt inte lär ha någon konkurrent att tala om på singelgpu-marknaden lär också vara ett tungt argument.

Inom en dryg vecka väntas alltså Nvidia släppa lös sitt nya grafikkortsmonster och även om det ser ut att bli en imponerande skapelse lär prislappen skrämma bort de flesta ganska snabbt.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

rätt pris för produkten.

flopper
11 Årtal sedan

som singelkort är produkten prisvärd. med tanke på målgruppen så lär den sälja.
en annan vill ha singelkort, och även om prislappen är lite löjlig får man ut den prestanda man vill ha för sin upplösning så kan den värderas därefter.

en annan vill dock inte gå över 3k för ett kort 😉

Chrillwq
Chrillwq
11 Årtal sedan

Skulle säga att priset är skrattretande, bara en idiot köper ett kort för 9 tusen 😛

Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”Chrillwq”]Skulle säga att priset är skrattretande, bara en idiot köper ett kort för 9 tusen :P[/quote]

Håller med fullständigt. Max runt 3000:- +/- några hundralappar är vad jag betalar

Red666
Red666
11 Årtal sedan

Fattar noll här. Varför skulle man betala 9kax för ett SPELkort när man kan köpa typ ALLA konsoler därute för dessa pengar och leka bra länge med dessa….
Eller är det här en produkt för folk som får nåt slags kickar av att titta på totalt meningslösa “benhcmarks” ?

Valentin N
11 Årtal sedan

Som många vet var GK104 tänkt som ett mid-range krets och skulle kosta hälften av vad den gör nu. Alla som har köpt en gpu med GK104 har get nvidia mycker bra revenue (inkomst); HD7900 satte inte ribban högt nog för att GK110 skulle släppas och ge den prislappen som den kommer att ha. Även om den får 6GB GDDR5 är jag säker på att den inte kostar 4500kr att producera. Om rykterna stämmer så får HD8900 2560 kärnor och ska kosta 500$ vilket är lite mindre än hälften (44%) av vad Gefore Titan kommer att kosta. Jag hoppas bara… Läs hela »

flopper
11 Årtal sedan

Titan är orsaken kanske till fördröjningen av nya 8000 serien från amd.[quote name=”Chrillwq”]Skulle säga att priset är skrattretande, bara en idiot köper ett kort för 9 tusen :P[/quote] för rena spel entusiaster är kortet prisvärt.PC gaming är lite av en kvalité och då kan det kosta en del.med allt runtomkring även om min maskin är byggd för 2 år sen så är 30k inte helt off. konsol spelande har jag testat och det suger helt och konsolportning till PC aka Bf3 suger också. Titan Singelkort, med vattenkylning trots priset lär vara topp of the line för en lång tid framöver.… Läs hela »

Dravond
11 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Chrillwq”]Skulle säga att priset är skrattretande, bara en idiot köper ett kort för 9 tusen :P[/quote] Håller med fullständigt. Max runt 3000:- +/- några hundralappar är vad jag betalar[/quote] Och sen finns det folk som köper datorer hela för 3k and the point is?Det beror på hur mycket pengar man har och vad man prioriterar en del prioriterar sin e-penis väldigt mycket… Själv är det ju trevligt med ett kort för 3k men har man bara 1,5k så är det ju det som gäller…Och 9k+ för det här är väll ok men inte något jag “måste” ha om… Läs hela »

n0pax
11 Årtal sedan

Om man ser till den krympande desktop marknaden är det helt rätt väg att gå. På så sätt skapar man en egen marknad och undviker den “bärbara” marknaden, genom att prestandan är så mycket bättre. Sen kommer inte jag att vara en av kunderna som köper en sådan produkt, men jag tror att det är helt rätt väg att gå om man ska producera saker till desktop marknaden.

Morkul
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Det är alltid svårt att säga att ett pris är rätt eller fel på en produkt som inte ännu är lanserad. Men om kortet är upp till 50-60 procent kraftfullare än GTX 680 skulle en prislapp på runt 7000 spänn vara motiverad om vi ser på enbart fps/krona. Om man sedan lägger till 6GB grafikminne och det faktum att det knappast är en billig krets att tillverka finns det ju visst underlag att sätta en prislapp på 8000+. Att det generellt är helt för mycket pengar att lägga på ett grafikkort är ju en annan femma.Jag kan se… Läs hela »

shaglord
11 Årtal sedan

Viktigt att tänka på att vid kretstillverkning så ökar priset exponentiellt efter storleken. Inte linjärt.

Även för 9000kr så tjänar nvidia inte ett öre skulle jag tro. De som är köpkåta borde vara glada att det inte kostar mer.

Rent prestigekort.

/s