Fler och fler parter intresserar sig av molnbaserade speltjänster och Google ryktas utveckla en egen tjänst i samma genre kallad “Yeti” som kan komma med en dedikerad spelkonsol. 

Intresset för tjänster som ska låta spelare använda hårdvara som befinner sig någon helt annanstans i världen för att driva deras spel har ökat ordentligt under det senaste året. Flera välkända företag som Sony och Nvidia har egna tjänster för molnbaserad gaming. Andra företag som Microsoft och Electronic Arts (EA) sägs arbeta på egna tjänster i samma genre.

Tidigare har rykten om vad som ska bara kodnamnet Google Yeti cirkulerat. Yeti sägs vara Googles egna initiativ för molnbaserad gaming och hemsidan Kotaku ska nu ha varit i kontakt med flera källor som bekräftar Googles satsning.

Exakt vad Google har för strategi är dock fortfarande oklart. Det har talats om att företaget planerar tre olika satsningar för molnbaserad gaming. Dessa inkluderar någon form av streamingtjänst för spel, någon form av hårdvara samt ett försök att få in spelutvecklare och studios under Googles flagg.

Detaljer kring hur Google förväntar sig kunna få molnbaserad gaming att fungera med så få hinder som möjligt är dock ingenting som blivit offentlig information än så länge.

Grundtanken bakom streamade spel är att kraftfull hårdvara som befinner sig någon annanstans än i användarnas datorer används för att driva spelen. Video och ljud från spelen streamas sedan till användarnas datorer där spelarna själva kontrollerar spelen på distans. Detta underlättar för hårdvarukrav samt gör kravet för ledigt lagringsutrymme oväsentligt. Däremot krävs det att användarnas uppkoppling är snabb nog att inte introducera ovälkomna fördröjningar mellan datorn och den hårdvara som driver spelen. Något som många har försökt med men misslyckats.

Google ryktas även utveckla egen hårdvara i form av en konsol som ska nyttja denna molnbaserade spelstreamingtjänst kallad Yeti. Exakt vad för hårdvara denna kan komma att innehålla eller hur den ser ut är i dagsläget oklart. Det spekuleras i att hårdvaran i sig inte kommer att vara någon match för Playstation eller Xbox. Istället sägs den bli mer blygsam och ska förlita sig helt på den molnbaserade tjänsten för att driva spelen.

Google ska även ha varit i kontakt med spelstudios och enskilda veteraner inom industrin. Det ryktas att Google ser över möjligheterna att starta upp egna spelstudios samt köpa upp existerande utvecklare. Detta för att förse sin tjänst med exklusivt innehåll från välkända namn. Huruvida det rör sig om indie-spel eller fullfjädrade AAA-spel är däremot oklart. Hur som helst har exklusiva titlar fungerat mycket väl för både Sony och Microsoft och deras konsoler genom åren.

Google ska ha anställt både utvecklare och PR-personer från företag som Sony, Microsoft och EA. Satsningen verkar vara något som företaget tror helhjärtat på och pengar har Google ingen brist på. Just nu är det dock bara att vänta och se om Yeti någonsin blir verklighet eller om det hela kommer att rinna ut i sanden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments