Google bekräftar nu att företaget byggt sitt eget processorchip. En TPU och sägs slå alla andra kretsar när det kommer till maskininlärning.

CPU eller GPU-kretsar räcker inte till när Google storsatsar på artificiell intelligens och maskininlärning. Nu avslöjar sökmotorjätten att företaget utvecklat sin egen processorkrets som presenteras som en TPU – Tensor Processing Unit.

Exakt vad Google menar med TPU är faktiskt lite oklart då företaget inte avslöjar några direkta detaljer om hur kretsen jobbar. Däremot säger man att deras TPU är en krets som ska springa åttor kring traditionella CPU- och GPU-kretsar när det kommer till maskininlärning och AI.

Motsvarar 7 års teknikutveckling

Google säger sig använt sina TPU-kretsar i sina egna datacenter i över ett års tid och menar att de levererar närmast en revolutionerande ökning i prestanda per watt vid maskininlärning. Så till den milda grad att det skulle motsvara 7 års teknikutveckling eller tre generationer av Moores lag.

Google AlphaGo
Server rack med TPU-kretsar som användes i AlphaGo systemets matcher med Lee Sedol

Inget för gamers eller kontorsdatorer

Medan Googles TPU knappast kommer att glädja kontorsarbetare eller gamers är kretsen extremt effektiv när det kommer till neurala nätverk. Något Google visade upp tidigare i år när deras AI-dator AlphaGo besegrade världsmästaren,Sydkoreanen Lee Sedol, i brädspelet Go. Där AlphaGo visade upp egenskaper som inte programmerats in utan som systemet lär sig med tiden.

Google använder sin TPU även i andra applikationer och system, bland annat för att förbättra sökresultat och i Google Street View för att förbättra kvalitén på kartor och navigering.

Läs även: Intel Broadwell-E – Allt om Intels entusiastprocessorer

Rent fysiskt är Googles TPU i storleken av en mekanisk hårddisk och kan matas in i lagringsfacket på en server. Genom att vara optimerat för Googles egna maskininlärningsprogram Tensorflow kan kretsen klara sig undan med betydligt färre transistorer för varje utförd operation.

Maskininlärning ska enligt Google förändra ur utvecklare bygger intelligenta applikationer och man satsar på att bli ledande på marknaden inom detta segment där möjligheterna sägs vara enorma. Vilken “hemlig sås” som används i företagets TPU håller man, kanske just därför, än så länge för sig själva.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments