Allt fler mobilaktörer designar idag egna processorer, och nu ger sig även Google in i leken – och snärjer kretsdesignern Manu Gulati från Apple.

Googles roll som mjukvarujätte kombineras i allt större omfattning med en roll som hårdvaruaktör, inte minst med populära telefonserier som Nexus och Pixel i täten. Hittills har dock företaget i första hand använt sig av existerande hårdvara eller samarbetspartners som Huawei, LG eller HTC snarare än att designa eller tillverka på egen hand. Den saken ser dock ut att förändras framöver, bland annat med en ny satsning på skräddarsydda processorer.

Googles nya chefsarkitekt bidrog bland annat till Twister, Apples första egendesignade CPU-kärna i systemkretsen A6

Google anlitar arkitekt från Apple

Under våren har Google rekryterat Manu Gulati, som fram tills nu har arbetat inom processordesign hos Apple. Sistnämnda har haft stora framgångar med utvecklingen av sina egendesignade ARM-processorer ur A-serien, som började med licensierade processorkärnor och senare i allt högre grad börjat använda helt skräddarsydda komponenter.

Gulatis nya roll blir chefsarkitekt för systemkretsar (Lead SoC Architect) på Google. I första hand avses mobila produkter, med målet att ta fram skräddarsydda kretsar för Googles mjukvara.

Skräddarsydda Google-processorer på horisonten?

Satsningen är helt i linje med hur flera av marknadens största mobilaktörer har arbetat på senare år, då vi fått se skräddarsydda processorkärnor och systemkretsar från såväl Apple som Samsung och LG.

Men eftersom Google redan står för mjukvaran i majoriteten av världens smartphones är frågan hur egendesignat kisel kommer påverka exempelvis Android som ekosystem. En av Androids stora styrkor är just kompatibilitet med många olika sorters hårdvara, och frågan är hur eller om Google är villiga att tumma på den fördelen för att väva samman operativsystemet med egendesignade processorer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments