Mekaniska hårddiskar är fortfarande den bästa lösningen för exempelvis nätvärksanslutna lagringsenheter och allmänn lagring av stora mängder data. Men marknaden för hårddiskar börjar krympa och under 2013 väntas omsättningen dala med närmare 12 procent.

Enligt en marknadsanalys från Ihs isuppli research kommer omsättningen på den globala hårddiskmarknaden att sjunka med 11,8 procent under 2013 jämfört med förgående år. 2012 låg den totala omsättningen på 235 miljarder kronor, i år väntas siffran vara nere på 207 miljarder kronor. Enligt undersökningen väntas hårddiskmarknaden hålla sig på en omsättning lite drygt över 200 miljarder kronor även under 2014 vilket åtminstone pekar på att det inte handlar om något fritt fall för de mekaniska lagringsenheterna.

Även om konkurrensen från SSD-enheter i det allt jämt växande segmentet av ultratunna datorer och surfplattor har hårddiskmarknaden även andra problem att fajtas med. Inte minst den generellt dåliga försäljningen av stationära datorer detta året som väntas göra märkbart avtryck i hårddiskförsäljningen.

hdd_market

Molnlagring och heliumhårddiskar på 5 terabyte

Samtidigt som många överger stora rymliga datorer flyttar allt mer data till molnet och stora serverhallar. Här finns det fortfarande stora behov för mekaniska hårddiskar och blir en allt viktigare marknad för Western Digital och Seagate. Bland annat väntas Western Digital lansera en ny serie av heliumfyllda hårddiskar i slutet av året. Med kapaciteter på åtminstone 5 terabyte ska detta bli en viktig kugge i satsningen på molnlagring, inte minst då de nya heliumhårddiskarna även ska slitas mindre än traditionella hårddiskar.


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
n0pax
11 Årtal sedan

Kanske vi får se prissänkningar på lite längre sikt. Även om jag antagligen aldrig mer kommer att köpa en mekanisk disk i framtiden.

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Jag kommer köpa mekaniska diskar till min server hemma. Men som systemenhet så är HDDn död!

AMD73
11 Årtal sedan

[quote name=”-Tjalve-“]Jag kommer köpa mekaniska diskar till min server hemma. Men som systemenhet så är HDDn död![/quote] jag kör en wd red 3 tb i min pc nu. kört med wd re3 innan. måste säga red mycket tystare och mycket mindre vribrationer. får bli nas med red diskar sedan. men 100-10 lina och är fiberförening i byggden med telia., vad tror ni telia vill ha för jag ska öka till 100-100? jag betalar 350 kr nu med fast tele och 18 kanaler och 100-10. det priset blir kvar och så ska dom ha 339kr ytterligare för ska bli 100.100 istället… Läs hela »

Tempel
11 Årtal sedan

Tyvärr är det för få spelare på marknaden för att det skall bli rejäl prispress. Bara hoppas att dom inte dra ner på utveckling för mycket bara. Men folk klarar sig idag med en surfplatta, en phablet eller en smartphone, kanske tom med iPhone och kör dom inte enbart med sånt så har dom en bärbar/släpbar och inte ens i dom är det ju manliga hårddiskar. Så kvar finns företags servrar (även där har ju fjolldiskar på 2.5″ gjort ett rejält intåg) och vi riktiga nerdar som har en hembyggd fil/ftp-server med 100% uptime 😀 Så det är ju inte… Läs hela »