Det ser allt mörkare ut för en nylansering av AMD i grafikkortssegmentet. Först gick AMD ut på Twitter och påpekade att deras Radeon HD 7000-serie kommer att vara i fokus under en lång tid framöver. Nu publiceras presentationer som säger att dagens kort ska hålla stånd hela året ut.

Det är den japanska sajten 4gamer.net som gjort en intervju med Devon Nekechuk, produktchef för grafikprodukter hos AMD, som publicerar bilder ur en produktpresentation där företaget trycker på kapaciteten i dagens Radeon HD 7000-serie. I en av presentationsbilderna signalerar AMD att Radeon HD 7000-serien inte bara är deras fokus inom den närmaste framtiden utan att grafikkortsfamiljen faktiskt ska hålla stånd under hela 2013.

Devon Nekechuk fokuserade på att AMD redan idag har den kraftfullaste grafikkretsen på marknaden, något även vi bekräftat, och att man med deras kommande spelpaket Never Settle Reloaded kommer att se ytterligare uppsving i sin försäljning, inte minst när Crysis 3 släpps på marknaden.

Det är trots allt lite överraskande att AMD som redan i december 2011 lanserade Radeon HD 7970 inte ser ut att planera några nya större grafikkortssläpp förrän tidigast i slutet av året, kanske inte förrän i början på 2014.

003

Produktmaterialet som visades upp av Devon Nekechuk var primärt riktat mot partners och återförsäljare där AMD inte bara visar vilken framtidstro man har för sin nuvarande Radeon HD 7000-serie utan även poängterar att man har de kraftfullaste lösningarna på marknaden idag. Detta görs genom ett prestanda och kostnadsdiagram baserat på riktpriser och prestandaresultat i det nyligen lanserade testprogrammet 3dmark Fire Strike.

005

Som vi i vår stora premiumgrafikkortsjämförelse kunde konstatera har AMD den generellt kraftfullaste grafikkretsen på marknaden. Men Nvidia har en fördel i energieffektivitet med GTX 680 och faktum är att det gröna lägret inte bara har sin dubbelkärniga Geforce GTX 690-modell utan även väntas lansera en ny toppmodell så tidigt som inom några veckor. Positivt för AMD är dock att även Nvidia verkar stött på patrull under utvecklingen av sin kommande grafikkortsarkitektur Maxwell som även den väntas dröja.

Exakt varför AMD nu verkar vänta till åtminstone fjärde kvartalet för att lansera några nya grafikkort med sin “Sea Islands” arkitektur i Radeon HD 8000-serien är oklart. I skrivande stund står sig tillverkarens lösningar väl rent prestandamässigt, men det är något som kan komma att ändras inom en väldigt snar framtid. Även om Geforce GTX Titan blir en extremt påkostad och begränsad produkt är frågan om AMD bara kan sitta på tummarna det närmaste halvåret eller om produktplanerna även innehåller några kommande överraskningar.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

tydligen anser amd att crysis 3 samt inga större släpp 2013 gör att de kan hålla på så. avvaktar troligen de konsoler som ska släppas med deras teknik.
kanske amd Zeus edition finns som svar på Titan. 🙂
nästa steg blir att ta dem in på den professionella marknaden ordentligt där den stora kassakon bor.

men 2 år mellan generationerna om nu inte nvidia hamrar dem under året.

Gambit_2K
11 Årtal sedan

Hoppas de storsatsar på deras drivrutiner då, kräma ut allt som går ur 7000 serien + kanske fixar stuttering problemen helt.

Viking1962
11 Årtal sedan

Finns det nån anledning att släppa nya grafikkort varje år? Spelen utvecklas inte speciellt mycket. Det går lätt att driva ett spel med 5870 kort (kanske inte på absolut högsta inställningarna dock). AMD borde som sagt satsa på att optimera sina drivrutiner istället så att korten fungerar som dom ska

AMD73
11 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]Finns det nån anledning att släppa nya grafikkort varje år? Spelen utvecklas inte speciellt mycket. Det går lätt att driva ett spel med 5870 kort (kanske inte på absolut högsta inställningarna dock). AMD borde som sagt satsa på att optimera sina drivrutiner istället så att korten fungerar som dom ska[/quote] Håller med.Inte hänt mycket senaste åren på grund av mest konsollprortningar.Men när väl dom nya kommer i slutet på året och TMC släpper 20nm? Då jäklar kommer nya feta kort.Men också nya feta spel som bygger på nya genrationens konsollspel.Måste ju vara en jäkla fördel att konsollerna har vanliga… Läs hela »

Tempel
11 Årtal sedan

Q3 är väl inte direkt dec och inte ens till slutet på q3 gick ju pilarna… så jag gör ett djärvt påstående att vi får se nya kort från AMD till julhandeln.

kentoals
kentoals
11 Årtal sedan

Dom har inte tid.
dom har massor att göra med sonys och ms nya konsoler.

Dock är det tex ingen störra skillnad på 6770 och ett 7770 gfxkort idag.
Dom kanske har fastnat i utvecklningen.