Haswell, det nya hoppet för Intel på den ultraportabla marknaden ligger fortfarande en lång bit bort i tiden. Företaget arbetar nu på att sänka strömförbrukningen i deras Ivy Bridge-processorer “avsevärt” för att göra det till bättre alternativ för surfplattor.

Det är tydligt att Intel har som högsta prioritet att förbättra strömeffektiviteten i sina processorer före att slå nya prestandarekord. Deras kommande Haswell-arkitektur kommer erbjuda processorer för ultrabooks på 10 och 15 watt TDP, vilket är en nämnvärd förbättring mot 17 watt (plus ~4 watt för den separata sydbryggan) i dagens Ivy Bridge-processorer.

Med Windows RT i ryggen kan de ARM-baserade processorerna på allvar bli ett hot på den annars Intel-dominerade persondatormarknaden. De strömsnåla Haswell-processorerna för ultrabooks och surfplattor väntas inte bli lanserade förrän tidigast i början av tredje kvartalet 2013. Intel ska därför arbeta på att kraftigt reducera strömförbrukningen i deras nuvarande processorarkitektur med kodnamnet Ivy Bridge.

Hotet från ARM ger inte Intel andrum att vänta på nästa generations strömeffektiva Haswell-processorer

Bland annat Anandtech har rapporterat om att det ska komma nya Core i-processorer med Ivy Bridge i grunden med TDP-värde på runt 10 watt. Målet ska vara att få fram en processor som presterar bättre än ARM-lösningarna men samtidigt är tillräckligt strömsnål för att kunna användas i tunnare surfplattor med bättre batteritid, än vad deras 17 wattare är kapabla att leverera.

När de nya strömsnåla varianterna av Ivy Bridge anländer framgår inte. Men för att inte överlappa för mycket med de framtida Haswell-modellerna finner vi det logiskt att en lansering bör ske under det första kvartalet nästa år.

Källa: CNET


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
shaglord
11 Årtal sedan

Det är en bra idé för intel att göra detta. Fylla igen gapet mellan Atom och Core. AMD har nog problem att följa med under 17W med Trinity.

Frågan är varför intel inte redan gjort detta. Dem borde ju kunna utnyttja sin överlägsna tillverkningsteknik till mer än bara fler intructions per watt.

/s

Uridium
Uridium
11 Årtal sedan

[quote name=”shaglord”]Frågan är varför intel inte redan gjort detta. Dem borde ju kunna utnyttja sin överlägsna tillverkningsteknik till mer än bara fler intructions per watt.[/quote] Har läst att Ivy Bridge inte alls utnyttja potentialen av “3D-transistorn”, utan fokus för Ivy var att få den typen av transistor att överhuvudtaget fungerar och kunna producerats i volym. OM det är sant så blir ju denna mellan variant av Ivy kanske en version som lite mer utnyttjar 3D-transistorn. Som jag förstått är inte den stora vinsten med 3D-transistorn väsentligt lägre, utan den stora vinsten är att den kan utnyttjas till att kraftigt sänka… Läs hela »