Under veckan har Intel lanserat sin åttonde generations Core U och Y-processorer och nu har tillverkaren bekräftat att arkitekturen känd som “Whiskey Lake” har inbyggda åtgärder mot säkerhetshålen Meltdown och L1TF.

Intel må ha fokuserat mer på hur effektiv deras nya generation av bärbara processorer är jämfört med sina föregångare. Något som inte fick riktigt lika mycket uppmärksamhet är att Whiskey Lake-processorerna ur den nya Core U-serien är de första enheterna vars hårdvara utformats för att motverka säkerhetshålen Meltdown och L1TF (Foreshadow).

Trots att Intel lanserat nya processorer ur både Core U och Core Y-serien så är det dock endast processorer ur den förstnämnda som kommer med hårdvaruskydd mot säkerhetshålen. Näst på tur står Intels “Cascade Lake”-arkitektur för server/entusiastprocessorer som får dessa ändringar på hårdvarunivå.

Mjukvaruuppdateringar utformade för att motverka tidigare nämnda säkerhetshål riskerar att även resultera i lägre prestanda hos den drabbade processorn. Intel nämner dock till Tom’s Hardware att prestandapåverkan av detta inbyggda stöd är minimalt, om ens något alls.

Intel har inte avslöjat exakt vad för ändringar som har gjort för att kunna skydda processorerna mot Meltdown och L1TF. Däremot bekräftade Intel att skydd mot fler kända säkerhetshål kommer att komma på hårdvarunivå med framtida lanseringar. Bland annat planerar Intel att lansera framtida konsumentprocessorer med inbyggt skydd mot Spectre Variant 2 “i framtiden”. Exakt vad som menas med detta och vilka konsumentprocessorer som blir först ut med någon sådan lösning framgår inte.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments