Vi har tidigare skrivit om Intels uppvisande av mobila Broadwell-processorer på sin utvecklarkonferens IDF, något som även följts upp av en demonstration från den stationära plattformen. På scen visade man upp en Haswell-E-processor  tillsammans med DDR3-minne.

Vi har fått höra genom rykten och läckor ett längre tag om planeringen för övergång från dagens DDR3-minne till efterträdaren DDR4. För konsumentprocessorer från Intel förväntas den övergången ske med den nya arkitekturen Skylake som bör dyka upp under 2015, men entusiaster lär få lägga vantarna på tekniken något tidigare genom Haswell-E, plattformen som kommer ersätta den nyligen lanserade Ivy Bridge-E.

På årets IDF visade Intel upp ett system märkt “Intel DDR4 reference test platform”. De två plattformar som kan ge stöd för minnestekniken är Haswell-E och Skylake, så med största sannolikhet är det just förstnämnda som fick ta plats i rampljuset.

I vanlig ordning visades dock inte några större detaljer om systemet utöver vilken minnesteknik som användes. Fyra minneskanaler tycks bibehållas från Sandy Bridge-E och Ivy Bridge-E, och antagligen användes den styrkrets som går under namnet Wellsburg eller X99.

DDR4 har börjat tillverkas i mindre volymer av bland annat Samsung, och förväntas arbeta i 2 133 till 4 266 miljoner överföringar per sekund och med en spänning mellan 1,05 och 1,2 volt. Även AMD förväntas lansera processorer med stöd för DDR4-minne under nästa år.

Medan ett lanseringsdatum fortfarande inte förmedlats från Intel talar källor om en introduktion på marknaden omkring fjärde kvartalet 2014, och vi bör få se fler läckor om planeringen under de kommande månaderna och under första halvan av nästa år.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments