Intels arbetar hårt på att öka energieffektiviteten hos sina processorer, men även de mest strömsnåla kretsarna behöver i de flesta fall någon form av aktiv kylning idag. Det kan komma att ändras med en ny modell med 4,5 watt SPD med lansering senare i år.

Intels mest strömsnåla mobila processorer ur Atom-serien är tänkta att kunna användas med passiv kylning i exempelvis surfplattor eller smartphones, men för den som vill få ut en mer kompentent PC-upplevelse i liknande format med Ivy Bridge eller Haswell har alternativen varit betydligt mer begränsade.

Tidigare i år lanserade Intel en mobil Ivy Bridge-processor med BGA-montering och 7 watt SDP samt upp till 13 watt TDP, där TDP är energiåtgången baserad på belastningstyper som är vanligast i stationära datorer eller notebooks och SDP istället ger en bild av energiåtgången under lättare belastningstyper som återfinns i exempelvis surfplattor.

Motsvarande serie för Haswell, Y-serien, gav ett SDP på 6 watt och TDP på 11,5 watt vid tidigare i somras, och dessa kretsar rekommenderades fortfarande av Intel att kombineras med aktiv kylning i chassit. Men senare i år kommer serien utökas med en modell som sänker ribban (eller höjer, beroende på hur man vänder på det) ytterligare med ett SDP reducerat till 4,5 watt med bibehållen TDP på 11,5 watt.

6W_678x452

Med SDP på 4,5 watt bör processorn kunna kylas passivt i chassit, då TDP på 11,5 watt snarare motsvarar energiåtgången under turboläge och inte bibehålls längre stunder.

Däremot rör det sig fortfarande om en till ytan större krets med tillhörande moderkort än både Atom och ARM-konkurrenter, vilket för med sig vissa svårigheter just för surfplattor som formfaktor. Det innebär att enheten kan behöva utrustas med mindre batterier eller byggas större för att få plats med batterier av samma storlek. Microsoft Surface Pro kan användas som exempel, där en av punkterna som fått mycket kritik är just batteritiden.

Oavsett om vi kommer få se passivt kylda surfplattor med Haswell eller inte så är det en intressant utveckling för Intel, som kan leda till flera nya mobila produkter med låg strömförbrukning. Därtill arbetar konkurrenten AMD vidare på sina mobila processorer, däribland antågande Kaveri, och vi kan vänta oss en spännande kamp för X86 på den mobila marknaden framöver.

Källa: Anandtech

Relaterade artiklar:


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments