Intel ser ut att ha tvingats sakta ned i sin Tick-Tock-strategi på grund av problem med tillverkningen av deras nya processorer på 22 nanometer. Men de utlovar nu en aggressiv satsning på deras Atom-arkitektur för smartphones och ska vara nere i 14 nanometer redan 2014.

Det krävdes att Intel skulle få sina första designvinster på smartphonemarknaden för att på allvar satsa på Atom. Företagets vd, Paul Otellini har visat upp minst sagt aggressiva produktplaner för deras Atom-arkitektur för smartphones. Deras Tick-Tock-strategi går ut på att under ett år ta fram en ny arkitektur, och att året därpå krympa den till en ny tillverkningsteknik, men så blir inte fallet den här gången.

Intel_Roadmap_Smartphones2

Samtliga produkter med Atom har inte legat i synkronisering med dessa planer. Företaget har också varit öppna med att de faktiskt behöver få ned strömförbrukningen på deras produkter, och att de tänkt använda sina världsledande fabriker för att på allvar konkurrera med ARM-arkitekturen och dess partners. De nya produktplanerna påvisar detta engagemang, och vad vi ser är troligtvis en av de mest aggressiva övergångarna till nya tillverkningstekniker – någonsin inom halvledarindustrin.

Under 2013 kommer deras Atom-processorer för smartphones krympas till deras 22 nanometersteknik med FinFET-transistorer. Bara året därefter kommer de skeppa processorer för smartphones baserade på deras 14 nanometersteknik. Någonstans i den snabba övergången ska Intel hinna med att introducera sin nya Atom-arkitektur, Silvermont som sedan får kodnamnet Airmont på deras 14 nanometersteknik.

Intel kommer om bara två års tid ha runt fyra gånger så många transistorer att utnyttja, i jämförelse med dagens 32 nanometersteknik som deras Medfield baseras på. Även lägre strömförbrukning och möjligheten att skeppa ännu strömsnålare processorer kommer att vara inom räckhåll för företaget, vilket är av största vikt på den marknaden de försöker bryta sig in på.

Under 2014 lanseras även Broadwell på 14 nanometer, som är en krympning av deras Haswell-arkitektur för persondatorer som anländer 2013 på 22 nanometer. Det är alltså år 2014 som Intel kommer ha processorerna för persondatorer, och ultramobila enheter i fas med varandra sett till tillverkningsteknik. Samtidigt så väntas resten av industrin att påbörja övergången till 20 nanometer i slutet av 2013/början av 2014 om allt går som planerat.

Källa: The Verge


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
12 Årtal sedan

14nm smått.
men ska de satsa behöver de smått.

this
12 Årtal sedan

Det är förmodligen det här som krävs för att konkurrera med ARM på största allvar. ARM måste visa att de har en arkitektur som är så pass bättre än x86 utan att använda liknande tillverkningsteknik. För Intel kommer förmodligen fortsatt ha ett stort försprång gentemot andra fabs genom denna strategi.

S0urcerr0R
12 Årtal sedan

Jepp. Jag gillar x86, och om man kan tillverka en “tillräckligt” kraftfull o strömsnål x86 SoC så är jag på.

Dagens mobila prestanda räcker långt i mina ögon, men om man kan få ännu mer responsiva GUI’n, bättre webvideo och mer grafikkraft så är det plus i kanten 🙂