Precis efter att Intel Alder Lake landat på butikshyllorna ser vi nu påstådda uppgifter om uppföljaren Raptor Lake cirkulera. Dessa menar att den kommande arkitekturen kan behålla stödet för både DDR4 och DDR5 som Alder Lake erbjuder.

Intel senaste konsumentprocessorer baserade på arkitekturen Alder Lake kommer med stöd för både DDR4 och DDR5 när det kommer till standarder för internminnen. DDR5 må vara det absolut nyaste och förmodligen vad som kommer att vara standarden för det kommande årtiondet. Dock är dessa moduler fortfarande relativt dyra då det rör sig om helt nya produkter.

För Alder Lake kan användare således välja att få sitt moderkort med stöd för någon av de två minnesstandarderna. DDR5 syns ofta på de mer påkostade moderkorten där prislappen är märkbart högre och DDR4 håller sig lite längre ner i produkthierarkin hos många tillverkare.

Nu hävdar Moore’s Law is Dead via Twitter att detta dubbelstöd även kan hitta sin väg till Intel trettonde generations Core-processorer kallade Raptor Lake. Skulle detta visa sig stämma kan det även bli så att 600-seriens styrkretsar och moderkort kommer att vara kompatibla med framtidens processorarkitektur. Detta skulle också innebära att den som väljer att bygga ett Alder Lake-system med DDR4 har en potentiell uppgradering i framtiden.

Informationen bör som alltid tas med en nypa salt. Vi har fortfarande inte fått något riktigt konkret lanseringsfönster för Raptor Lake och Intel har alldeles nyligen sjösatt Alder Lake. Intel har förvisso låtit processorarkitekturer bli relativt kortlivade som Rocket Lake vars lansering tog plats för endast sju månader sedan. Det har dock inte kommit några indikatorer på att detsamma skulle ske med Alder Lake.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments