Årets serie processorer från Intel har anlänt i form av arkitekturen Haswell i 22 nanometer. Men gräset är alltid grönare på andra sidan och vi blickar redan framåt mot 2015 och nästa nya arkitektur, Skylake, som hävdas få både DDR4-minne och PCI Express 4.0

Haswell som anlände i år markerade ett “tock” i Intels tick-tock-strategi för processorer och styrkretsar vilket innebär att det rörde sig om en uppfräschad arkitektur på en beprövad tillverkningstiknik, i det här fallet 22 nanometer. Nästa år är det dags för ett “tick” i form av Broadwell, som förväntas ta Haswell-arkitekturen ner till 14 nanometer.

Skylake

Skylake är nästa “tock” i ledet och bör få större uppgraderingar för prestanda än Haswell, vars trumfkort var en sänkt strömförbrukning för att utöka batteritiden i Ultrabooks och andra ultraportabla datorer. Enligt källor till WCCF Tech kommer Skylake utrustas med stöd för DDR4-minne, ett gemensamt drag med entusiastplattformen Haswell-E som bör anlända under andra halvan av 2014.

DDR4-minnet är tänkt att från och med Skylake ersätta DDR3 helt, åtminstone för de stationära plattformarna. Samtidigt uppges Skylake få stöd för PCIe 4.0 som klarar av dubbelt så hög bandbredd som PCIe 3.0 för totalt 64 gigabyte per sekund med 16 kanaler, även om dagens grafikkort har svårt att dra nytta ens av nuvarande bandbredd.

PCIe-4-PCIe-3.1-specifications

Vi bör även få se det nya lagringsgränssnittet SATA Express som kombinerar det traditionella SATA-gränssnittet med PCI Express för ökad bandbredd på 10 – 16 gigabit per sekund för exempelvis dagens (och morgondagens) snabba SSD-enheter, med bibehållen bakåtkompatibilitet.

En uppdaterad grafikkrets är att också att vänta, men här finns ännu väldigt lite information om vad vi har att förvänta oss utöver en okänd grad ökad prestanda från tidigare version. CPU-prestandan bör bland annat få understöd av nya instruktionsset som AVX 3.2 som bygger vidare på AVX 2.0 som introducerades med Haswell.

Lanseringen ser i dagsläget ut att bli under första halvan av 2015, och vi kommer hålla utkik efter mer information i takt med att den dyker upp. Vad vi fått höra än så länge låter lovande, och förhoppningsvis kan vi få se en skjuts i prestanda jämförbar med skjutsen i energieffektivitet som erhölls med Haswell.

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
10 Årtal sedan

2år dit och känns lite onödigt med tanke på dagens kraftfulla datorer.

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

Åhhh SATA Express! Ge mig!

Poontus
10 Årtal sedan

“onödigt”??
640k räcker gott…

bitchass
bitchass
10 Årtal sedan

10 – 16 gigabyte per sekund

*Gör i brallan*

😆