Intel tillkännagav i slutet av maj en helt “ny” kategori, eller en kopia av MacBook Air det avgör du själv. Det handlade om ultratunna datorer med ett mått på 21mm och nedåt, tillsammans med en SSD, Intels tvåkärniga processorer på 17W med batteritid på upp till 10 timmar för högst $1 000. Det fick heta Ultrabook och nu skapar man en fond för att hjälpa tillverkare att komma igång med konceptet.

Ultrabook är i princip en ultratunn bärbar utan att tumma på prestandan och trots sitt tunna utförande ska vi få acceptabel prestanda. I framtiden hoppas Intel att man alltid ska vara uppkopplad mot nätet med en Ultrabook, precis som der ser ut i dagens surfplatta och smartphone-klimat. Ultrabook är mer eller mindre svaret på surfplattor med hög mobilitet, men ska kontra med högre prestanda, och produktivitet med tangentbord.

ASUS UX21, världens första Ultrabook som mäter 17mm i profil

Vi har tidigare pratat om att tillverkarna har haft stora svårigheter att nå upp till Intels krav, med vad vi nu sagt låter det som en dyr historia men Intel vill hålla priserna på högst $1 000, strax under 9 000 kr. Det ser ut som att Intel rådit bot på detta, men nu öppnar man också en fond som ska räcka de kommande tre till fyra åren. Fonden ligger på 300 miljoner dollar och ska hjälpa små och stora företag att utveckla Ultrabooks. Pengarna ska helt enkelt användas för att förbättra konceptet och erbjuda allt från bättre batteritid till nya, bättre fysiska designer.

Bygga hårdvaru och mjukvaruteknik med fokus på att förbättra hur folk interagerar med Ultrabooks, så som förbättrade sensorer, touch, att nå batteritid som räcker en hel dag, förbättra den fysiska designen och öka lagringskapaciteten.

Acer Aspire 3951 med aluminiumchassi och attraktivt pris?

Ultrabooks ligger inte så långt fram i tiden nu, ASUS UX21 som fått mest uppmärksamhet blir den första på marknaden och väntas släppas sent i september. Det blir en 11,6″-dator med ett ännu okänt pris, medan ASUS UX31 som vi ännu saknar bilder på ska ligga på 13,3″. Acer Aspire 3951 är den andra kända modellen som kommer med måttet 13,3″ och en tjocklek på endast 13 mm. Den väntas få ett pris på 7 000 – 9 000 beroende på konfiguration.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
shaglord
12 Årtal sedan

Ok, kom igen nu. Ge mig en 14″ FullHD Ultrabook!!! /s