Intel har som väntat avslöjat mer detaljerade planer om sin Atom-plattform framöver och efter ARM:s stormsteg på den mobila marknaden höjer nu processorgiganten tempot rejält. Intel avslöjade att deras Atom-plattform i framtiden kommer att använda sig av en liknande tick-tock strategi som deras konsumentkretsar, något som når sin kulmen under 2014 med 14nm tillverkade Airmont. 

Atom tillverkas idag på en för Intel närmast arkeologisk 45nm-teknik, detta trots att tillverkarens kraftfullare konsumentprocessorer i Core-familjen njutit av den betydligt effektivare 32nm-teknik under snart 1,5 år. Intel avslöjade under gårdagen på sitt årliga investeringsevent att gapet mellan de ultramobila och strömsnåla Atom-processorerna och deras kraftfullare konsumentprocessorer ska krympas systematiskt.

Vi har redan tidigare kunnat avslöja att Intel planerar en helt ny Atom-arkitektur som under 2013 ska byggas på 22nm-teknik med Intels nya 3D-transistorer. Intel Silvermont heter arkitekturen och kommer alltså nyttja både en färsk tillverkningsteknik samt ny grundarkitektur. Redan här väntas Intel krympa tillverkningsavståndet mot sina konsumentprocessorer.

AtomRoadmap

Men det stora hoppet kommer istället år 2014 då man rullar ut sin Airmont Atom-arkitektur. Då handlar det om 14nm-teknik och introduktionen av Atom-familjen kommer att ske bara månader efter att Intels Core-processorer med 14nm-teknik rullas ut på marknaden. En radikal skillnad från dagens schema och en möjlighet för Intel att på allvar få ett försprång mot de otaliga ARM-tillverkare som är beroende av andra halvledartillverkare.

Intel Airmont blir troligtvis Intels “tick” i Atom-familjens nya tick-tock planering vilket betyder samma grundarkitektur som i Silvermont men med ny färsk tillverkningsteknik. 

SoCVariants

Världens största processortillverkare ser ut att vara rejält målmedvetna när det gäller sin satsning på den ultramobila plattformen. Förutom sin nya 32nm Medfield-plattform som väntas hitta ut i smartphones det närmaste året fortsätter Intel att satsa stenhårt på SoC-baserade Atom-processorer där man i framtiden kommer erbjuda mängder av olika lösningar för olika produktområden. Detta genom en modulär grunddesign som kan skalas i prestanda och strömförbrukning. Denna satsning introduceras troligtvis under 2013 tillsammans med den 22nm tillverkade Atom Silvermont-arkitketuren.

Källa: Intel genom Anandtech

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Intel storsatsar verkligen på Atom nu. Ska bli intressant att se om AMD och VIA kan haka på med Fusion och Nano. Hur ser det ut med övriga Foundry? Kommer dom knappa in på Intel i tillverkningsteknik? Eller ser det ut som att Intel kommer dra ifrån ytterligare?

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

[quote name=”Swedish Berserk”]Intel storsatsar verkligen på Atom nu. Ska bli intressant att se om AMD och VIA kan haka på med Fusion och Nano. Hur ser det ut med övriga Foundry? Kommer dom knappa in på Intel i tillverkningsteknik? Eller ser det ut som att Intel kommer dra ifrån ytterligare?[/quote]
Intel kommer fortsätta med sitt försprång ett bra tag till, finns inga tecken på någon vändning där inte.

this
13 Årtal sedan

Nästan läskigt när man tänker på hur mäktiga Intel har förutsättningar för att bli. ARM borde iofs ha ett försprång arkitekturmässigt eftersom det är anpassat för mobila enheter från början.