Intel har en ny VD bakom spakarna och vi har redan fått se en del förändring inom företaget. Rådande vdn Brian Krzanich satsar stenhårt på företagets mobila segment, där Atom-plattformen kommer få särskild uppmärksamhet och ses som minst lika viktig som Core.

Det har varit en krokig väg för Intels Atom-processorer. De fick sitt första stora genomslag för konsumenter när små bärbara datorer avsedda främst för surfande, mer kända som netbooks, slog igenom mellan 2007 och 2009. Som de flesta vet idag så föll produktkategorin i glömska, delvis för sina oftast undermåliga specifikationer som fick konsumentintresset att svalna och delvis för att den fräschare produktkategorin med surfplattor stal rampljuset strax därefter.

Det har passerat några revisioner av Intels mobila plattformar sedan dess, och dagens inkarnationer är betydligt mer energieffektiva och erbjuder mer konsumentvänlig prestanda. De mobila produktkategorierna frodas som aldrig förr och Intel Atom har hittat ett intressant nytt hem – i smartphones och surfplattor.

Under en presskonferens uttalar sig Intels VD Brian Krzanich om planerna för Intels mobila processorer, som framöver kommer sno åt sig en betydande del av uppmärksamheten från de stationära kretsarna. Fämst är det Atom som kommer stå i fokus, och enligt Krzanich kommer plattformen nu få minst lika stor uppmärksamhet som de kraftfullare Core-processorerna.

Intel passar även på att uttala sitt intresse för bärbar elektronik i ordets andra betydelse, implementering i stil med Google Glass i elektronik man bär på kroppen. Man ser stor potential i elektronik som står närmare användarens ögon och öron med mer flexibla och intuitiva gränssnitt. Även smarta armbandsur tycks vara en intressant kommande produktgrupp för Intel.

Man uttalar även ökat intresse för att ge rum i sina fabriker för att tillverka kretsar åt andra företag på beställning, vilket skulle kunna ge en ordentlig ökning i företagskassan, hjälpa Intel konkurrera mot kretstillverkare som TSMC, Globalfoundries, Samsung och Qualcomm, samt vara en livlina om den egna tillverkningen skulle vackla.

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments