Intel har under större delen av 2012 sålt sina Ivy Bridge-processorer baserad på deras 22 nanometerteknik med FinFET-transistorer. Men det är inte förrän nu som Intel talar om deras kommande 22 nanometerteknik speciellt anpassad för systemprocessorer.

Att Intel är ledande inom tillverkning på halvledarindustrin tänker vi inte bestrida. Men deras så kallade fördel på smartphonemarknaden som det öppet skrutits om finns inte idag. Företaget är kvar på sina 32 nanometerteknik (P1269) anpassad för systemprocessorer. Deras Medfield och Clover Trail ser ut att stå sig väl mot ARM sett till strömeffektivitet men de har fortfarande en lång väg att gå för att bli en betydelsefull aktör på marknaden.

intel-soc-22nm-small22 nanometertekniken för systemprocessorer ligger fortfarande en bra bit borta i tiden

Deras nya 22 nanometerteknik (P1271) skräddarsydd för denna typen av strömsnåla och mobila processorer har vi ännu inte sett skymten av. Det är denna teknik som ska användas av den nya Atom-arkitekturen Silvermont och systemprocessorerna som ersätter Medfield samt Clover Trail. Intel har nu gått ut med en del data kring deras kommande tillverkningsteknik. Skillnaderna mot deras vanliga 22 nanometerteknik som används i Ivy Bridge är i grova drag att Intel kompromissar på potentiell prestanda (frekvens) för att istället pressa ned strömläckaget.

Intel säger att deras nya 22 nanometerteknik med FinFET-transistorer för mobila applikationer ska leverera mellan 20 och 65 procent högre prestanda än deras nuvarande 32 nanometerteknik. Bland exemplen diskuteras SRAM, den minnestypen som oftast används som cacheminne i processorer. Den nya SRAM-designen på 22 nanometer ska klara av frekvenser på 2,6 gigahertz med en spänning på 1 volt, till skillnad från 1,8 gigahertz på dagens 32 nanometerteknik med samma spänning. Avstickaren är prestandan i analoga transistorer som ska ha gått upp trefaldigt.

Vi saknar hårda fakta om vad det är för smartphoneprocessorer Intel har på gång med den nya tillverkningstekniken. Vad vi däremot känner till är Valleyview, som ska användas i små och billiga datorer, bärbara och surfplattor. Det handlar om fyra kärnor av en troligtvis ny Atom-arkitektur vid namn Silvermont och troligtvis är det samma kärnor som kommer användas även i deras processorer för smartphones. Lanseringen av de nya mobila kretsarna väntas ske någon gång mot slutet av nästa år eller början av 2014.

Källa: EETimes


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

ska bli intressant.