Apple kommer under hösten att lansera sin nästa generations Iphone. Nu säger de senaste uppgifterna att telefonen kan komma att utrustas med en fyrkärnig processor baserad på Samsungs Exynos 4-arkitektur. Vilket skulle sätta Apple på par med konkurrenterna specifikationsmässigt.

Apple har arbetat nära med Samsung under lång tid när det gäller tillverkningen av systemprocessorer. Trots hårda rättsliga tvister företagen emellan har bland annat nya Ipad en Apple A5X processor som tillverkas i Samsungs fabriker. Men även på smartphonesidan är det Samsung som ligger bakom kretstillverkningen och Apples A-processorer har sedan tidigare visat sig vara nära någo kopior mot Samsungs egna lösningar.

Med Apple A5 och A5X har företaget satsat på en egen GPU-komposition baserad på Imagine Technologies Power VR-arkitektur och vi skulle bli överraskade om så också inte blir fallet när man lanserar sin nästa generations Iphone i höst. Men enligt ryktesmaskinen DigiTimes ska själva CPU-delen i processorn åtminstone vara baserad på Samsungs nyligen lanserade Exynos 4 Quad design. Samsung introducerade sin Exynos 4 Quad processor i samband med lanseringen av säljsuccén Samsung Galaxy S III och som ni sett i vår grundliga genomgång av telefonen finns det gott om prestanda att hämta i kretsen.

Det är inget fel på CPU-prestandan i Exynos 4 Quad när de fyra kärnorna får sträcka på benen.

Exynos 4 Quad tillverkas med Samsungs 32 nanometerteknik och kommer utrustad med fyra CPU-kärnor baserade på arkitekturen Cortex-A9 från ARM. Till skillnad mot exempelvis fyrkärniga Tegra 3 från Nvidia har Samsung vidareutvecklat styrningen av sina CPU-kärnor och kan stänga av individuella kärnor samt sänka späningar och klockfrekvenserna individuellt, något som kan spara energi vid lägre belastning.

En fyrkärnig processor skulle kunna ge Apple bättre förutsättningar på pappret för att fajtas med konkurrerande telefoner på inte minst Android-marknaden. Men samtidigt som detta inte låter helt otroligt skulle det vara något förvånande om Apple introducerade sin första fyrkärniga systemprocessor i en smartphone och inte en surfplatta. Med en mindre skärm och lägre upplösning finns det dock inte samma behov av extrem grafikkraft – som är fallet med nya Ipad. Vi kan vara ganska säkra på att Apple A5X inte kommer vara aktuell för nästa generations Iphone, men om Apple verkligen väljer att dedikera fler transistorer åt CPU-kärnor istället för GPU-kraft återstår att se.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
11 Årtal sedan

Satsat på egen GPU design vet jag inte, det är väl PowerVR arkitekturen de använder sig av i A5 och A5X.

Kan nog bli en bra affär för Samsung, i synnerhet då man kan sälja SIII och dessutom få en bit av kakan från iPhone försäljningen. Dock vet vi ju hur små marginalerna är på SOC.

Oldvikingschool
11 Årtal sedan

Vill Apple verkligen skjuta sig själva i foten med att använda design/teknik från företaget som dem stämmer varje vecka?

Eller kanske är detta en tradeoff att dem tar fram vapenvila, vem vet ^^

Jacob Hugosson
11 Årtal sedan

[quote name=”Oldvikingschool”]Vill Apple verkligen skjuta sig själva i foten med att använda design/teknik från företaget som dem stämmer varje vecka?

Eller kanske är detta en tradeoff att dem tar fram vapenvila, vem vet ^^[/quote]
Ironin i det hela är att Samsung står bakom stora delar av de komponenter som används i Apples produkter… 😛 Samtidigt tjänar Samsung så ruggigt bra på det här, att jag inte tror nån av parterna vill/är redo att bränna den här bron. Samsung står dessutom bakom tillverkarna på samtliga systemprocessorer i Apples iPhones och iPads redan.

Oldvikingschool
11 Årtal sedan

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Oldvikingschool”]Vill Apple verkligen skjuta sig själva i foten med att använda design/teknik från företaget som dem stämmer varje vecka? Eller kanske är detta en tradeoff att dem tar fram vapenvila, vem vet ^^[/quote]Ironin i det hela är att Samsung står bakom stora delar av de komponenter som används i Apples produkter… 😛 Samtidigt tjänar Samsung så ruggigt bra på det här, att jag inte tror nån av parterna vill/är redo att bränna den här bron. Samsung står dessutom bakom tillverkarna på samtliga systemprocessorer i Apples iPhones och iPads redan.[/quote] Trodde mer att Apple skulle byta tillverkare efter… Läs hela »

UT_lol
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”this”]Satsat på egen GPU design vet jag inte, det är väl PowerVR arkitekturen de använder sig av i A5 och A5X.

Kan nog bli en bra affär för Samsung, i synnerhet då man kan sälja SIII och dessutom få en bit av kakan från iPhone försäljningen. Dock vet vi ju hur små marginalerna är på SOC.[/quote]
Nä med egen så menar jag att man gör en egen kombination av GPU-uppsättningen med antal beräkningsenheter osv.[/quote]
Enligt de här källorna så stämmer inte det du säger. PowerVR SGX543MP4(+) fanns redan 3 månader innan i form av Playstation Vita på marknaden.
http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Vita
http://en.wikipedia.org/wiki/IPad_%283rd_generation%29
http://gizmodo.com/5891159/inside-apples-a5x-chipset-dual+core-cpu-quad+core-graphics
http://www.anandtech.com/show/5645/apples-a5x-soc-quadcore-graphics
http://www.tested.com/news/news/3704-apples-new-ipad-is-the-a5xs-quad-core-gpu-the-same-as-playstation-vitas/

DreamLighter
11 Årtal sedan

borde den inte teoretiskt sett heta iPhone 6?

11 Årtal sedan

[quote name=”DreamLighter”]borde den inte teoretiskt sett heta iPhone 6?[/quote]

Jag skulle bli förvånad om den inte bara heter iPhone. Det är den enda enheten de har med en siffra i namnet (utom ipad 2 då), det heter ju inte Macbook pro 10 t ex.

Är det bara jag som skulle vilja se lite mer fokus på lagring, 4G och batteritid istället för processorhastighet?

Jag har en 4S och en tegra2-platta, jag har aldrig kännt att den prestandan inte både räcker och blir över.