Vi vet redan vilken bestyckning Apples senaste iPad har, samt i mycket grova drag hur systemprocessorn ser ut. Sett till klockfrekvenserna har det fortfarande varit ett stort frågetecken. Men tidiga prestandatester hjälper till att avslöja både det ena och det andra.

Apples nya iPad kommer med en rekordupplösning på 2 048 x 1 536, vilket effektivt fyrdubblar antalet pixlar mot tidigare iPad-modeller. Det här ställer höga krav på grafikdelen, inte minst för att driva appar utan även för själva operativsystemet iOS, som tar hjälp av grafiken för acceleration. Likt våra och många andras spekulationer valde därför Apple med deras nya systemprocessor att lägga fokus på en kraftfullare grafikdel. Men den nya systemprocessorn fick namnet Apple A5X, vilken indikerar att det är en uppfräschning av deras Apple A5. Vad som skiljer Apple A5X från dess föregångare, är att den har en fyrkärnig grafikdel, mot den tvåkärniga i Apple A5 som baseras på samma SGX 543MP-arkitektur från Imagination.

Apple A5X kommer med två Cortex A9-kärnor, likt Apple A5. Prestandasiffror från Geekbench avslöjar att de fortfarande går i 1 GHz, någonting vi sedan tidigare misstänkt, och frågan är om det är tillräckligt för att driva den nya skärmen och inte bli en flaskhals för den nya grafikdelen? Men då Apple kör med sitt egna ekosystem känns det givet att iOS optimeras efter hur Apple A5X presterar, och är konstruerad.

Modell Nya Apple iPad Apple iPad 2
Systemprocessor Apple A5X Apple A5
Processor 2 x Cortex A9 @ 1 GHz 2 x Cortex A9 @ 1 GHz
Grafikdel SGX543MP4 (fyra kärnor) SGX543MP2 (två kärnor)
Grafikfrekvens 200 MHz 200 MHz
Minnesbuss 2 x 32-bit 2 x 32-bit
Minne 1GB LPDDR2 800 MHz 512MB LPDDR2 800 MHz
Teknik 45 nm(?) 45 nm

Vi vet ännu inte med säkerhet vilka klockfrekvenser grafikdelen går i, men troligtvis handlar det om 200 MHz precis som dess föregångare. Med dubbla antalet kärnor innebär det alltså dubbelt så hög teoretisk grafikprestanda, någonting som även GLBenchmark  antyder, där den nya iPaden nu har testats.

Modell nya iPad iPad 2 Skillnad i procent
GLBenchmark 2.1 Egypt Offscreen 720p 140,9 FPS 90,1 FPS 56,4 %
GLBenchmark 2.1 Pro Offscreen 720p 252,1 FPS 147,6 FPS 70,8 %

Att prestandan inte ökar linjärt med 100 procent kan bero på flera faktorer. Ett av dem kan vara processorn som inte fått ökade klockfrekvenser och därmed mer prestanda, men vi gissar på att den största anledningen är minnesbussen. Allting tyder på att det är en 2 x 32-bit-konfiguration med samma typ av LPDDR2-minne på 800 MHz som används, som i iPad 2 och Apple A5, vilket potentiellt kan strypa grafikdelen från att nå sin fulla potential.

Med dessa uppgifter i hand, ser det ut som att Apple A5X fortfarande tillverkas på en 45 nanometersteknik hos Samsung. Kretsen ser ut att vara allt annat än liten, och att de satt en metallplatta över den tyder på ökad effektförbrukning och värme. Med dessa specifikationer och klockfrekvenser, borde vi sett det motsatta om den tillverkats på Samsungs 32 nanometersteknik.

Vad vi vet med säkerhet är att det ännu en gång är Samsung som står bakom tillverkningen. De första enheterna ska hitta ut i butik på fredag, och vi bör i samband med det kunna få fram mer detaljer om den nya systemprocessorn från Apple.

Källa: Anandtech


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
12 Årtal sedan

1 GHz på 2 kärnor känns lite lågt i dag

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Det är faktiskt lite lågt, som tur var för Apple kan man inte jämföras med andra produkter i CPU-prestandatester så det är svårt att se tydliga begränsningar i processorprestandan. Sedan är iOS skräddarsytt för denna hårdvara, samt att GPUn avlastar en hel del. Men givet hade man gärna sett lite rejälare klockfrekvenser, bör kunna assistera vid surfning och allmän användning på ett bra sätt.

Danne980
12 Årtal sedan

Vanligtvis pratar man om hur bra vissa processorer skalar vid användandet av flera samtidigt. Det är väl väldigt sällan man får ut en 100%ig ökning vid dublerandet av antal kärnor. Varför tror man att det ens ska vara i närheten här?