I takt med att pekskärmar blir allt vanligare i bärbara datorer hittar tillverkare på fler kreativa sätt att implementera tekniken för att göra upplevelsen mer bekväm. Sonys senaste lösning kommer i form av Vaio Fit, där skärmen kan roteras bakåt och låsas fast med magneter.

Att arbeta med en pekskärm så som den är monterad i en vanlig bärbar dator kan vara en obekväm historia i längden, och hybriddatorer finns i flera olika utföranden för att råda bot på detta. En populär lösning är att montera all vital hårdvara i skärmen, som sedan kan monteras bort och fungera separat från tangentbordet, men Sony väljer att gå en lite annan väg med sin Vaio Fit.

Lösningen påminner en aning om den som återfinns i Dell XPS 12, där skärmpanelen sitter monterad på gångjärn inuti en ram, och kan roteras för att vara vänd utåt när locket är stängt, således resulterande i en surfplatta. Sonys variant skippar istället ramen, och hela skärmen kan vändas på ett snarlikt vis. Den hålls sedan på plats i respektive utförande med hjälp av magneter.

Serien kommer finnas i tre skärmstorlekar, 13,3, 14 respektive 15,6 tum, varav samtliga kommer finnas tillgängliga med 1080p-upplösning och den största modellen även kan köpas med en högre upplösning på 2 880 x 1 620 pixlar, det vill säga 16:9-varianten av den upplösning som används i Apple Macbook Pro med retina-skärm på 15 tum.

Vaio_fit_flip

Innanför skalet kommer det finnas Intel Core i5 och i7-processorer ur Haswell-familjen med olika konfigurationer av såväl internminne som lagring.

Våra inledande intryck blir något velande i och med att det är prototyper som visas upp, och det är lite oklart hur den slutgiltiga varianten kommer se ut. Men konceptet är spännande och designen känns både tunn och gedigen, förutom möjligen tangentbordet som rör sig lite väl mycket.

Lansering sker under fjärde kvartalet med en ännu okänd uppsättning prislappar.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments