Det är allt annat än lätt att hitta ett riktigt bra och kvalitativt headset. När du samtidigt skyr kablar och gillar att svettas blir det en mardröm.

Headsets är i strålkastarljuset här på NordicHardware just nu och det känns som en passande tidpunkt för mig att dela med mig av en personlig resa som pågått det senaste året.

Som de flesta förstått älskar jag teknik och gjort hela mitt liv. För dem som läst min profil eller på annat sätt har insyn i mitt mer privata liv är det inte heller någon nyhet att jag älskar att träna.

Den helia graal för tekniknörden som tränar

Under ett drygt år har jag varit på jakt efter den heliga graal för en träningsgalen tekniknörd – ett riktigt bra trådlöst träningsheadset. Du vet de där pluggarna som sitter som en smäck i örat när du leker apa i utegymmet, ger grym ljudkvalité och har en batteritid som får Elon Musk att kippa efter andan.

har en batteritid som får Elon Musk att kippa efter andan.

I en värld med självkörande bilar där du kan besöka Ikea i en alternativ verklighet och skicka data trådlöst med blixtrande hastighet måste detta vara en ganska enkel ekvation att lösa, kan tyckas.

Jag har sedan resan börjat insett att det finns en betydligt bistrare verklighet. Det senaste året har jag personligen avverkat snart tiotalet trådlösa träningsheadset och när jag säger “avverkat” menar jag det verkligen. Ett par har blivit stulna, 6 (!) par har kastat in handsken och ett par har jag helt enkelt tröttnat på.

Medan en krönika inte sällan består mest av personliga intryck och reflektioner tänkte jag i denna text faktiskt även försöka få in lite klassisk konsumentvägledning och vi börjar med att lista de modeller jag testat och dess öde.

  • 1 x Monster iSport Bluetooth (Lever och används ibland)
  • 1 x Jaybird Bluebuds X (Stulna från utegymmet)
  • 3 x Jabra Sport Puls Wireless (Alla dog av fukt, 1 återuppstod)
  • 2 x Jabra Sport Coach (Båda dog av fukt)
  • 1 x Jabra Rox Wireless (Dog av fukt)
Jabra Sport Pulse är det bästa bluetooth-headset jag testat men håller inte för träning.

Med andra ord har jag av åtta par endast två kvar som fungerar och bara ett par i min egen ägo. Vårt exemplar av Jabra Sport Puls Wireless som efter några månader i en låda återuppstod används nu av vår redaktionschef Carl då headsetet bevisligen inte är redo för mina träningsrutiner.

Trådlös frustration

Det är kanske inte helt överraskande att jag slitit mitt hår mer än en gång under det senaste året. Då räknar jag alltså inte med de vanliga “trådlösa besvären” där du svär som en borstbindare när batteriet dör mitt i löprundan eller när du är oförmögen att hitta ditt headset och vet att du snart får en varning för sen ankomst till cirkelpasset.

Nej nu pratar jag om riktiga jäkla utbrott när det tredje exemplaret av samma hörlurar vägrar starta efter en svettig sejour på crosstrainern (Jabra, alla modeller). När lurarnas snäckor är så stora att du med en mössa på huvudet ser mer ut som en förvirrad hammarhaj (Monster iSport). Eller när du för att skapa kontakt mellan ditt headset och telefon tvingas slå av och på bluetooth i sekvenser som hade fått kodknäckare från andra världskriget att tappa tråden.

Alla trådlösa bluetooth-headset jag testat har upplevt några av dessa problem på ett eller annat sätt och när du sedan börjar ta in saker som passform och pris i ekvationen vill man nästan gå och dra täcket över huvudet.

Ingen når ända fram och vissa trillar i startblocken

I slutändan sitter jag nu här, ett år senare och ett år visare. Likväl har jag fortfarande inte hittat det optimala trådlösa träningsheadsetet. Ironiskt nog hade jag i en regelrätt recension gett Jabras Sport Puls Wireless eller Coach en köprekommendation. De har en grym passform, snygg design samt batteritid och en ljudkvalité som räcker gott under mina träningspass. Tyvärr är det ett riktigt antiklimax att Jabra misslyckats totalt i sin design när det kommer till svettålighet. Några par har hållit i månader medan något har dött efter 2-3 pass. Jag har personligen, öga mot öga, pratat med ansvariga på företaget som erkänner att de fått in något enstaka liknande fall och menar att dessa blir utbytta utan kostnad. Problemet ska bero på att “vätsketester” görs i en skål med vatten – inte i öronen på en springande galning.

Jabra ska ha en eloge för god kommunikation och försök till hjälp under det senaste året. Det, om än inofficiella, betyget kan paradoxalt nog inte bli något annat än en rejält stoppad kalkon. För dig som inte tränar eller svettas särskilt ofta är de grymma men för er som vill ha ett par lurar som håller är det risk för ett rejält magplask.

Monster iSports wireless
Klumpiga lurar är

Jaybird X var, så länge jag hann testa dem, ett godkänt alternativ. Passformen var ok, vingen som sitter i örat ingen höjdare men i övrigt fungerade lurarna förhållandevis väl. De stod dock inte ut på något särskilt sätt, som Monsters iSport-lurar däremot gjort. Helt för stora och utstickande snäckor som gör dem lite svåra att använda där du måste hitta precis rätt passform för att uppleva någon bas överhuvudtaget.

2016 må vara året då VR blir ett begrepp för folkhemmet och grafikkortstillverkarna revolutionerar sin energieffektivitet. Men jag hoppas även att headsettillverkare världen över tar sig i kragen och tar oss lite närmare träningsnördens helige graal.

Just nu nöjer jag mig dock med ett par som inte dör under första träningspasset.

Tips på bra träningsheadset
Vilket trådlöst träningsheadset är din favorit eller vilket ser du mest fram emot?
Subscribe
Notifiera vid
18 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas
8 Årtal sedan

Jag lyckades få tag i ett par bluetoothlurar från Beats, tror dom heter Powerbeats. Har haft dem i 2år och dom har klarat allt jag slängt åt dem. Svettiga träningspass, långa resor. Använt dem direkt efter en dusch utan problem. Däremot så har jag upplevt att uppkopplingen har blivit sämre, men det vet jag inte om det beror på min telefon eller om det är mina Powerbeats.

Johan
8 Årtal sedan

Powerbeats 2! – lite dyra men bra ljud och nu hållit i flera månader efter jag också avverkat 3st andra modeller av olika slag. Fick byta dem 2 gånger först innan jag fick ett perfekt par. Jobbigt men äntligen nöjd.

Trådlöst är ett måste, alla med vanlig kontakt har lagt av inom kort pga svett/fukt och tappad kontakt.

Robin
8 Årtal sedan

Jag skulle föreslå sony sbh20 som en lösning. Jag och flickvännen har användt varsitt par i snart ett år och dom har funkat felfritt för oss. Jag har dom till gym, löpning och vardag och jag svettas grymt mkt, men dom fungerar ändå. små och smidiga, och du kan byta till egna hörlurar om du vill men dom som följer med låter bra och sladden är kortare så det blir minimalt med trassel. Tyvärr så har dom stigit i pris på sistone, dom låg länge mellan 150 och 180kr, nu är dom uppe på 330kr av någon konstig anledning…

Fredda
Fredda
8 Årtal sedan
Reply to  Robin

Även jag har ett par sbh20 som funkar klockrent under alla mina cardio-pass, och min kropp snålar inte heller med svetten.
Problemet är att dessa har utgått ur Sonys sortiment så man får snällt betala överpris på ebay för dem.

8 Årtal sedan
Reply to  Robin

De har slutat tillverkats så det är nog förklaringen till att de kostar så mycket och många ÅF har slutat sälja dem. Jag håller med förutom att själva lurarna är sämre än SE’s MW600 kvalitetsmässigt.

Viktor S
Viktor S
8 Årtal sedan

Jag är supernöjd med mina JayBird Bluebud X. Mina öron är förhållandevis små och den minsta plastvingen sitter som gjuten i mitt öra och får hörlurarna att sitta fast ordentligt i örat. Jag har dock endast varit ute och gått samt kört lite intervaller med dom. Så hur dom är vid tyngdlyftning eller liknande aktiviteter vet jag inte. Snöret som binder lurarna samman har en bra längd och vilar bra bakom nacken. Batteriets prestation kan jag inte riktigt uttrycka mig om då jag har dom på laddning via USB porten i mitt tangentbord när jag inte använder dom så dom… Läs hela »

Alexander Olsson
8 Årtal sedan

Jättekul inslag med en krönika! Precis som Robin kan jag varmt rekommendera Sony SBH20. Till och med för mig som hobbyaudiofil är jag mäkta imponerad över ljudkvaliteten! Kört det någon gång på gymmet och det har funkat kanon. Största problemet är väl att hörlurarna glider ur lite ibland, men för runt 200 spänn får man löjligt hög valuta för pengarna!

Ola
Ola
8 Årtal sedan

Hej och tack för din recension vilket ger mig mer kött på benen vilka headset som skall undvikas. Jag har avverkat följande antal headset under ett och samma år! 4 st Sony SBH20 – Upphört att fungera pga svett/fukt. 2 st Samsung BHS3000 – Upphört att fungera pga svett/fukt. Sen två år tillbaka så har jag hittat ett headset som än idag tuffar och går: Linocell Music Clip https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/tillbehor-till-surfplattor/bluetooth/handsfree/linocell-music-clip-tradlost-headset-svart-p93755 Denna lilla “mindre snygga” plugg står emot svett och regn utan problem. Jag tror mycket beror på den enklare och bulkigare konstruktionen som gör den mindre känslig. Den laddas inte med… Läs hela »

Richard
Richard
8 Årtal sedan

Jag kan tipsa om Awey A920
40 kr inklusive frakt
http://www.ebay.com/itm/231863994925

Slår de flesta jag prövat och kostar så pass att man kan kosta på sig att ha några extra!

Richard
Richard
8 Årtal sedan
Reply to  Richard

Åh kostar 80 kr nu. Antar att de blivit populära:)

Stormense
8 Årtal sedan

Har faktiskt kört med onEar hörlurar i tre år. Sennheiser MM450-X

Okej, de glider ner ibland men är ju lättare att rätta till än inEar-lurar. Sedan att själva lurarna inte låter som lurar i 2 000 kr klassen är en annan femma.