Apples tredje generation iPad var planerad för lanseringen under sista kvartalet i år, men vart försenad på grund av problem i skärmtillverkningen. Den nya skärmen har samma storlek som tidigare men en upplösning på 2 048 x 1 536 något som visat sig vara en stor utmaning att tillverka.

Apples tillverkningspartners har fortsatt problem att tillverka en hög-upplöst skärm för deras tredje generation iPad. Den nya skärmen som man vill använda ska ha samma storlek på 9,7″ eller runt detta, med upplösningen 2 048 x 1 536 vilket effektivt fördubblar antalet pixlar på bredden och höjden mot iPad 2. Den här skärmen skulle ge iPad 3 en PPI på 264, mot 132 i dagens iPad 2. Det här skulle närma sig det Apple kallar för en Retina-skärm, där pixeldensiteten är så hög att man inte kan se varje individuell pixel vid normal användning enligt Apple.

Men att tillverka skärmen med den rekordhöga upplösningen har visat sig vara svårt, något som redan försenat iPad 3 som borde ha släppts under det här kvartalet. Källan till CNET säger att man har planer att inleda produktion av den nya skärmen på stor skala i november – men påpekar att det ännu bara är planer.

“It’s not a question of making just one. That, of course, can be done. The challenge is making lots of them,” the source said. “This is a quantum leap in pixel density. This hasn’t been done before.”

ipad2.side

Den nya skärmen ska ha en ljusstyrka på 550 nits, vilket kan jämföras med en vanlig bärbar som ligger på runt 350 nits. Men i värsta fall, och ett troligt scenario, om Samsung och LG inte klarar av att få den nya skärmen i de volymer Apple efterfrågar finns en plan B. Det här alternativet är inte riktigt lika intressant, men ändå ett lyft på marknaden då det istället handlar om en skärm med upplösningen 1 600 x 1 200.

Vad som står klart om iPad 3 ser definitivt ut att vara en högupplöst skärm, men den stora frågan är om man kommer höja ribban med 1 600 x 1 200 eller att sätta en helt ny standard på marknaden med 2 560 x 1 600.

Relaterad nyhet:

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
12 Årtal sedan

Bara jag som tycker 1600*1200 låter som fullt tillräckligt?

Danne980
12 Årtal sedan

[quote name=”WIRN”]Bara jag som tycker 1600*1200 låter som fullt tillräckligt?[/quote]
Poängen är att då en dubblad upplösning på både x och y axeln. På så sätt fungerar gamla appar fortfarande bra i en lägre upplösning.

dlq84
12 Årtal sedan

[quote name=”Danne980″][quote name=”WIRN”]Bara jag som tycker 1600*1200 låter som fullt tillräckligt?[/quote]
Poängen är att då en dubblad upplösning på både x och y axeln. På så sätt fungerar gamla appar fortfarande bra i en lägre upplösning.[/quote]

Om man bara håller sig till samma aspect ratio så borde väl inte det vara ett problem?

Danne980
12 Årtal sedan

Med 2 048 x 1 536 så blir varje pixel exakt en fjärdedel så stor som de i ipad 1 och 2. På så sätt så kan ipad 3 visa gamla appar precis så som man tänkt sig dem när man skapade dem. Med en upplösning i mellan dessa så blir det suddigare.

12 Årtal sedan

[quote name=”Danne980″]Med 2 048 x 1 536 så blir varje pixel exakt en fjärdedel så stor som de i ipad 1 och 2. På så sätt så kan ipad 3 visa gamla appar precis så som man tänkt sig dem när man skapade dem. Med en upplösning i mellan dessa så blir det suddigare.[/quote]

Klarar alla andra os det så borde väl även Apple kunna lösa det…?

RoadRunner
12 Årtal sedan

Bara jag som inte bara reagerar på upplösningen utan även att Apple, som har stämt allt och alla på sista tiden, nu kanske hamnar i en sits där tillverkarna får “tekniska bekymmer” så att de inte kan leverera det Apple vill på deras villkor längre 😉

Visst, det är affärer och mycket pengar, men om Samsung kan skjuta någon månad på att leverera det Apple vill ha så tror jag inte Samsung mår illa av det… eller vad tror ni andra?

dlq84
12 Årtal sedan

[quote name=”RoadRunner”]Bara jag som inte bara reagerar på upplösningen utan även att Apple, som har stämt allt och alla på sista tiden, nu kanske hamnar i en sits där tillverkarna får “tekniska bekymmer” så att de inte kan leverera det Apple vill på deras villkor längre 😉

Visst, det är affärer och mycket pengar, men om Samsung kan skjuta någon månad på att leverera det Apple vill ha så tror jag inte Samsung mår illa av det… eller vad tror ni andra?[/quote]

Risken finns väl, men oftast blandar man inte in personliga känslor i sånt här.