Tävlingen om den mest högupplösta handhållna enheten tycks inte ha stannat upp med introduktionen av full HD-paneler i mobiltelefoner, utan LG satsar vidare och visar nu upp en panel på 5,5 tum med inte mindre än 2 560 x 1 440 pixlar för 538 pixlar per tum.

Redan 1 920 x 1 080 pixlar i en smartphone ger fler en rejält mycket högre pixeldensitet än vi återfinner hos någon annan konsumentelektronik, med pixlar en bra bit mindre än vad våra ögon kan urskilja indivuduellt. LG vill dock fortsätta pressa gränserna för mobila skärmar och har nu visat upp branschens första QHD-panel för smartphones.

Panelen är av AH-IPS-typ och har en upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar, dubbelt upp i båda leden från den idag vanliga 1 280 x 720-upplösningen för totalt fyra gånger fler pixlar. Det är samma upplösning som vi normalt återfinner i entusiastskärmar i 27-tumsklassen och vissa utvalda bärbara datorer, men i det här fallet intryckt på en skärmstorlek på 5,5 diagonala tum.

LG_QHD

“LG Display, which pioneered the high resolution mobile market with introduction of the world’s first Full HD smartphone panel in 2012, again opens new possibilities with the successful application of QHD technology. With this breakthrough, LG Display will continue to raise new standards for mobile resolution and lead the mobile display market.”
– Byeng-koo Kim, Vice VD LG

Pixeldensiteten hamnar därmed på rejäla 538 pixlar per tum, enligt LG den högsta pixeltätheten hos en mobildisplay någonsin. Man påpekar att upplösningen är särskilt hjälpsam vid surfande då PC-anpassade hemsidor kan visas i sin helhet utan nedskalning samt läsande på resande fot. Samtidigt sägs panelen vara den tunnaste på marknaden med sin tjocklek på 1,21 millimeter och med den tunnaste ramen på 1,2 millimeter.

LG utlovar dessutom bättre färgåtergivning och kontrast än tidigare paneler samt att QHD-panelen ska klara av en ljusstyrka upp till 430 nits. Medan den här typen av pixeldensitet på många sätt kan ses som överdriven för mobiltelefoner så banar tekniken väg för andra områden, exempelvis virtuell verklighet i stil med Oculus Rift, där en hög upplösning är att föredra med skärmpanelerna så nära ögonen.

Det är osäkert när vi kan komma att se panelen i faktiska enheter, men det sker antagligen först under 2014.

Källa: Shashgear


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
10 Årtal sedan

Bra för synskadade kan man tänka.

nILGot
10 Årtal sedan

När ska man börja ge sig på vanliga skärmar till datorer och ge dem mer en 1920X1080 som standarden verkar vara idag.
1080 duger på en 14″ men knappast på en 22-24″

fackamato
10 Årtal sedan

[quote name=”nILGot”]När ska man börja ge sig på vanliga skärmar till datorer och ge dem mer en 1920X1080 som standarden verkar vara idag.
1080 duger på en 14″ men knappast på en 22-24″[/quote]

Tja det finns ju 1440p-skarmar for runt 300 euro.

Tobberian
10 Årtal sedan

Jag hade haft texten här upplöst med 3 pixlar där jag nu ser 1.. OM de varit i 4K. ÖKA PANELTILLVERKARE!

10 Årtal sedan

UndrasI om denna kan komma i G2 pro eller G3. I vilket fall som helst är det en häftig bedrift.

Decryphe
10 Årtal sedan

Låter prima! Nu vill jag se ökad pixeltäthet på 24″ (4k på 24 vore finfint).

Den här panelen vore dock inte så dum i Oculus Rift 2. Jag räknar med att 1080p panelen i första konsument-varianten fortfarande är lite lågupplösande om man har den så nära ögonen.

Bogey
10 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]Bra för synskadade kan man tänka.[/quote]

Lol, nästan exakt vad jag tänkte.

Inte ens 20-20 (eller vad det heter) med perfekt syn fixar detta helt.

Endera behöver man Hubble teleskopet eller vara född som örn.

ns
ns
10 Årtal sedan

Tydligen bara ett sätt att kränga ut nya mobiler på en redan mättad marknad för telefoner. 2K-upplösning passar fint på min 27-tum skärm, men vem vill ha det på mobilens display egetligen? Förutom lättlurade kunder förstås….

Man har fått slut på idéer och telefonerna har redan allt man behöver. Men de vill ju sälja telefoner och då ökar de upplösningen på displayen. När det här racet är slut så kommer det oundvikliga, försäljningsraset.

fackamato
10 Årtal sedan

[quote name=”ns”]Tydligen bara ett sätt att kränga ut nya mobiler på en redan mättad marknad för telefoner. 2K-upplösning passar fint på min 27-tum skärm, men vem vill ha det på mobilens display egetligen? Förutom lättlurade kunder förstås…. Man har fått slut på idéer och telefonerna har redan allt man behöver. Men de vill ju sälja telefoner och då ökar de upplösningen på displayen. När det här racet är slut så kommer det oundvikliga, försäljningsraset.[/quote] Nja. Jag tror man är precis i början på mobiltåget. De är just nu tillräckligt snabba för att (ofta, absolut inte alltid) vara tillräckligt snabba utan… Läs hela »