I detta nu hålls Apple WWDC 2011 där man har nya OS X Lion, iOS 5 och deras helt nya tjänst iCloud i fokus. Deras nya operativsystem OS X Lion kommer fullmatad med flera nya funktioner för Mac-användare och som vanligt med en hel del nytänkande som troligtvis kommer att smitta av sig på PC-industrin inom kort.

Innan vi går in på nya OS X Lion så visade Apple upp intressanta siffror över hur PC-marknaden ser ut idag. För PC:n har det varit ett förhållandevis dåligt år där antalet sålda enheter faktiskt sjunkit med 1%, medan Apple vuxit med hela 28% år-för-år och idag har Apple 54 miljoner aktiva Mac-användare. Bärbart växer så det knakar utan tvivel on 3/4 Mac-datorer ingår i deras MacBook-serie datorer, och enligt egen statistik har Apple växt mer procentuellt än resten av industrin och sett till deras andel på marknaden och det extremt höga börsvärde som överskrider Intel och Microsoft ihop går det oerhört bra för företaget.

Apple_OS_X_Lion

OS X Lion kommer med totalt 250 nya funktioner men man har bara diskuterat de största på WWDC. Först pratar man om mult-touch gester som gör styrplattan på MacBook mer använderbar och produktiv än tidigare, MacBook med stöd för tekniken har redan skeppats i flera modeller. Det här ger styrplattan ungefär de funktioner som vi ser i dagens surfplattor där vi kan scrolla, zooma in och ut med mera och det låter definitivt som någonting som hör hemma även i bärbara datorer.

1_Multi-Touch-Gestures

Nästa stora funktion är Fullscreen-applikationer, vilket i sig inte låter som en revolution men det man arbetat med i Lion är att se till att det är lättare att koda applikationer att köras i fullscreen så allt “klotter” som operativsystemets menyer inte är i vägen. Så det låter som att det här inte bara ska gälla saker som spel och film utan samtliga applikationer i framtiden för den som vill. Apple ska ha arbetat med att bygga om flera redan existerande applikationer för detta.

2_Full_Screen_Applications

Nästa funktion kallar man för Mission Control, som visar alla program du håller på med idag och gör det enklare än tidigare att byta mellan dom. För er Windows-användare är det samma sak som ALT+Tab eller Windows+Tab fast med en bättre översikt och gränssnitt. Det bör även kunna ge dig massivt mycket mer arbetsyta på en och samma skärm utifrån de bilder vi sett från WWDC.

3_Mission_Control1

3_Mission_Control2

3_Mission_Control3

Här näst pratas det om Mac App Store som gått om Best Buy, Walmart och Office Depot i försäljning av mjukvara vilket är varför App Store har integrerats i OS X Lion. Operativsystemets uppdateringsverktyg ska ha förbättrats för att göra det enklare att installera en uppdatering än någonsin tidigare men framförallt att uppdateringen blir färdig så snabbt som möjligt.

4_Apple_App_Store1

4_Apple_App_Store2

Launchpad fungerar på samma sätt som många smartphones och surfplattor idag när det kommer till applikationer. Istället för att krångla med att stänga ned en applikation och behöva börja om från början igen med vad det nu var du höll på med kan du med Launchpad fortsätta där du sista slutade, även denna funktion är integrerad i operativsystemet.

5_Launchpad1

5_Launchpad2

5_Launchpad3

Auto Save är precis vad det låter som, att någonting blir fel med systemet och det stängs av eller startas om har nog alla varit med om nån gång och det som händer med OS X Lion är att det sparas en fil med ditt textdokument som exempel så den finns tillgänglig när systemet är funktionellt eller har startat igen.

6_Auto_Save1

6_Auto_Save2

6_Auto_Save3

AirDrop är en tjänst för att dela filer med dig själv eller andra användare. För att flytta över en fil öppna AirDrop så ser du en lista på de som har AirDrop öppet, dra över filen och släpp så är det klart och överflyttat från ett system till ett annat. En tjänst Apple hoppas på ska kunna ersätta USB-minnet eller att överhuvudtaget behöva nyttja andra lagringsmedium för att flytta data från ett system till ett annat.

7_AirDrop1

7_AirDrop2

Den sista funktionen man pratar om är den inbyggda mail-applikationen kort och gott kallas Mail. Mail kommer med ett nytt gränssnitt och ska göra det mycket enklare att söka efter ett specifikt mail du letar efter där man kan söka efter avsändare, datum och titel utan att behöva fylla i ett helt frågeformulär.

8_Mail1

8_Mail2

Det sista som är värt att nämna är att OS X Lion inte går att köpa i butik. Det köps och laddas hem i App Store. Nedladdningen ligger på 4 GB och uppdateras enklare än någonsin enligt Apple. Man har även sänkt priset från 129.99 dollar till endast 29.99 dollar vilket i runda slängar kan översättas till 250 kr. Man behöver dessutom bara betala för OS X Lion en gång sedan får du installera det på så många av dina Mac-datorer du vill utan extra kostnad.

9_Lion

Det nya Mac OS X Lion ser minst sagt väldigt intressant ut och det som står i fokus ser inte ut att göra saker krångligare eller mer avancerat än vad det redan är utan tvärtom, att göra det enklare och mer användarvänligt än någonsin på Mac.

Källa: Apple, via Engadget

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
13 Årtal sedan

“att göra det enklare”

Ännu mindre man kan göra som användare mao?

Tempel
13 Årtal sedan

Mer funktionalitet och Apple i samma mening, jo tjena. Dom är ju kända för att ta bort saker för att det inte är “bra” nog.

Andreas G
13 Årtal sedan

Prissänkningen ser jag som given. Det övriga är inte värt några 1300kr. 250kr är rätt lagom. Apples “uppdateringar” av OS X har blivit klenare och klenare, även om denna kanske är bättre än den föregående. Jag använder Mac i jobbet. Jag är nog med på det Temple säger. Det är sjukt frustrerande att man inte har inställningar till allt man är van vid. Allt görs så mycket automatiskt som möjligt. Man känner sig helt fängslad när man har kunskap och vet som man kan göra. Vet man inte det så är det givetvis skönt, men då får man vara beredd… Läs hela »

Decryphe
13 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Det kan man tycka, tycker överlag om deras mjukvara och operativsystem enda som hindrar mig från att köpa en MacBook är prislappen.[/quote]Jag tycker att OSX UI är förfärligt stökig genom att det finns massor med olika sätt att byta fönster medan inget av dem är särskilt effektivt om man har mer än 10 fönster (vilket är standard för min del, som dessutom ser likadana ut på deras thumbnail). Sen tycker jag Findern är ganska knasig (Windows Explorer är dock inte direkt bättre men oftast praktiskare). Däremot saknar jag under Windows lite hur väl Cocoa är integrerat med tanke på… Läs hela »

Lady
13 Årtal sedan

Tycker det är rätt så smart drag av Apple, att tvinga folk köpa nya Lion genom macstore, detta tvingar folk att titta vad är macstore är och när dom ser att det finns program där och hur lätt det var att tanka och installera kommer deras försäljning på macstore att öka som in i helvetet 🙂

Dom på Apple är inte dumma.. Kanske köpa lite aktier nu när man har lite peng över…