Uppdateringar till Apples stationära dator för professionella användare har länge hyst med sin frånvaro, och frågan har varit om modellen skulle fortsätta finnas i sortimentet. Nu har Apple visat nästa version av Mac Pro, som för första gången på många år har en ny design.

Den nya versionen av Mac Pro har en ny design som skiljer sig markant från det stora aluminiumchassi som använts sedan flera år tillbaka. Chassit är 1/8 så stort som tidigare och  är format som en upprätstående svart cylinder, med vertikalt luftflöde och som går att rotera för att enklare komma åt baksidan.

2013_mac_pro

Innanför det nya, svarta och något burkliknande skalet på Mac Pro huserar en Intel Xeon-processor med upp till 12 kärnor. Minnet har uppgraderats till 1866 megahertz DDR3 ECC-minne som enligt Apple ska arbeta i 60 gigabyte per sekund. Istället för hårddiskar används flashlagring över PCI Express som specificeras till en läshastighet på 1,25 gigabyte per sekund.

size

Två AMD Radeon FirePro-kort står för grafiken, och Mac Pro ska inte bara klara av 4K-video utan även flera 4K-paneler samtidigt för en smått absurt högupplöst arbetsyta. Som gränssnitt för detta används 6 stycken Thunderbolt 2 som använder 20 gigabit per sekund bandbredd snarare än de 10 som gäller för nuvarande Thunderbolt. Det finns även 4 USB 3.0-portar, två nätverksportar och en HDMI samt en sensor som aktiverar belysning av portarna vid behov.

preview

Vi har ännu inte fått se en prislapp för nya Mac Pro, och lanseringen ska ske “senare i år”.

Källa: Apple, The Verge, Anandtech, Macrumors


Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas G
11 Årtal sedan

Kanske skulle tigga till mig en sådan på jobbet 🙂

flopper
11 Årtal sedan

grym design och grym prissättning.

11 Årtal sedan

[quote]Thunderbolt 2 som använder 20 megabyte per sekund bandbredd[/quote]

Lite snålt va :p

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Fan den där ser ju riktigt het ut måste man ju erkänna.. är väl risk att prissättningen är lite i högsta laget för en annan dock. 🙂

Carl Holmberg
Carl Holmberg
11 Årtal sedan

[quote name=”Json_81″][quote]Thunderbolt 2 som använder 20 megabyte per sekund bandbredd[/quote]

Lite snålt va :p[/quote]

Haha hoppsan! Fixat 🙂

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Okej, Mac Pro ser alltså ut som ett kärleksbarn fött av R2-D2 och the Death Star.. kan det bli bättre? 🙂 Ser fram emot benchmarks!

skiroy
11 Årtal sedan

Ojsan vad pro-Apple du har blivit numera Anton! :-p
Priset blir 1/8 av gamla Pro eller? Finns dårar som tror att den där kommer att ligga lågt i pris, har läst mycket humor i form av helt galna kommentarer om Apples senaste, ta iOS 7.Jag vet inte riktigt vilka ord jag ska ta till. Apple har i många år kopierat och lagt till och paketerat om till nyskapande enligt fansen, nu är det bara platt fall. Mycket av det som lagts till i iOS 7 finns redan sedan ett bra tag. Ikonerna….nya ikoner. Mycket stor revolution… *applåderar*

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Haha jag har alltid varit “pro” häftiga produkter och Mac Pro ser verkligen ut att vara något utöver det vanliga. Den kommer vara sketdyr och jag kommer inte köpa någon, men det går knappast att klaga över ingenjörskonsten om systemet håller vad det lovar. Alla kopierar och “lånar” av varandra, så länge det är lika skägg är jag nöjd så länge det innebär bättre produkter för oss konsumenter. Svårt att säga för mycket om Ios 7 utan att ha testat det men jag gillar helt klart den nya fräscha designen även om den är minst sagt sent kommen.Vad är det… Läs hela »

skiroy
11 Årtal sedan

“platt fall” Designen i iOS 7. 😉 Platt design blev plötsligt riktigt hett nu efter Apple tog efter andra. Du har ju testat andra mobil-os och jag vet att många har hyllat Apples tidigare design, nu blev det “platt fall”. 😉 Är det en tillräckligt bra förklarning eller ska jag ge mer exempel? Det går visst bra att säga att det är bra att kopiera och låna av varandra så länge Apple gör det men när andra gör det så blir det tamefasen livat både hos fansen och Apple själva med saftiga stämmningar. Detta kommer att bli kul att följa… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

haha alltid lika underhållande att läsa dina tankar Skidan. 🙂Jag är nog inte hälften så mycket pro-Apple som du är anti-Apple, det är en sak som är säker. 😉 Jag har skrivit och pratat uppskattande om den “platta” designen i Windows Phone. Den har och är rapp och intuitiv men med bristen på apps och funktionalitet är det svårt att göra ett “hett” OS bara med en grafisk design. Apple har däremot både funktioner och appar så där blir ett trevligare gränssnitt mer att knyta ihop säcken.Med det sagt finns det grejer jag inte gillar med Ios och som inte… Läs hela »