Efter en längre tid av rykten och spekulationer kring vad som bar kodnamnet Project Cambria har Meta nu avtäckt sitt VR-headset Meta Quest Pro. En premiummodell med nästan fyra gånger så hög prislapp som Quest 2.

Det har länge pratats om vad Metas VR-headset som gick under kodnamnet Project Cambria skulle erbjuda. Vi visste att det skulle bli en premiummodell och att den förmodligen kommer att följas upp av ett Quest 3-headset någon gång under början av 2023. Utöver det har Meta lyckats hålla officiella specifikationer borta från allmänheten. Under gårdagen var det dock dags för företagets livesända event Meta Connect där Mark Zuckerberg tog tillfället i akt och avtäckte Meta Quest Pro.

Quest Pro blir då Metas headset för toppsegmentet. Här har Meta använt sig av så kallade pannkakslinser som på ett sätt viker ljuset som kommer från de interna LCD-skärmarna. Detta har lett till att den totala tjockleken för uppsättningen bildkomponenter inuti headsetet kunnat göras 40 procent mindre. Enligt Meta ska headsetets skärmar även erbjuda 37 procent fler pixlar-per-tum, 75 procent mer kontrast och ha 30 procent bättre färgomfång.

Andra hårdvaruspecifikationer inkluderar en ny processorkrets i form av en Qualcomm Snapdragon XR2+, tolv gigabyte internminne och 256 gigabyte lagringsutrymme. Däremot kommer all uppgraderad hårdvara även med en påverkan på batteritiden som hos Meta Quest Pro lägger sig på mellan en till två timmars användning.

Under presentationen lades det mycket fokus på förstärkt verklighet och det faktumet att Quest Pro erbjuder passtrough för omgivningen helt i färg. Metas presentation var inte helt tydlig med om headsetet är menat för professionella användare eller spelsugna VR-fantaster med djupa fickor. Man visade dock upp sin vision för Quest Pro i professionella miljöer. Antingen via virtuella skrivbord och kontorsarbete eller med AR-arbete där formgivare kan skulptera och designa i 3D utan att behöva slukas helt av den virtuella verkligheten.

Lanseringen av Meta Quest Pro drar även med sig företagets nya Touch Pro-handkontroller. Dessa har gjort sig av med LED-ringen som går runt de tidigare handkontrollerna för spårning. Istället beskriver Meta de nya Touch Pro som handkontroller med egna datorer på insidan. Spårningen sköts via tre kameror som sitter på varje handkontroll. Detta innebär att handkontrollerna i sig söker av sin omgivning istället för att bara hålla koll på sin position i relation till headsetet. Något som ska erbjuda full spårning 360 grader runt användaren.

Meta Quest Pro kommer att lanseras den 25 oktober och finns redan nu att förhandsboka. Prislappen lägger sig på 19 495 kronor. Alltså nästan fyra gånger så hög prislapp som Meta Quest 2. Detta är dock inte en produkt ämnad för precis alla som vill testa VR. En regelrätt uppföljare till Quest 2 förväntas däremot avtäckas någon gång under början av nästa år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments