Affären som varit på allas läppar sedan samarbetet inleddes mellan de båda företagen tycks nu bli officiell när Microsoft utannonserar att de planerar att köpa upp finska Nokias division för mobila enheter och tjänster för totalt 5,44 miljarder euro.

Sedan Microsoft och Nokia inledde ett samarbete som innebar att den finska telefontillverkaren övergick till att endast använda sig av Windows Phone som operativsystem har det tisslats och tasslats om ett eventuellt uppköp, och nu tycks så bli fallet.

Idag meddelade de båda företagen att Microsoft planerar att köpa upp hela Nokias verksamhet för mobila enheter och tjänster, tillsammans med varumärken (däribland välkända Lumia och Asha) och tillgång till Nokias patent-portfölj. Affären kommer kosta Microsoft 5,44 miljarder euro, varav 3,73 miljarder går till uppköpet av själva mobilverksamheten och resterande 1,65 miljarder euro går till tillgången till patenten. Tillsammans med köpet följer också Nokias licensavtal med Qualcomm. Nokia bibehåller äganderätten till sina patent och varumärket Nokia, och Microsoft får inte tillgång till sistnämnda annat än för de lägre prissegmenten under tio år.

Microsofts VD Steve Ballmer, som själv planerar att avgå från sin position inom de närmsta 12 månaderna, uttrycker sig positiv till affären och beskriver den som ett steg in i framtiden för båda företagen som kommer gynna både aktieägare, konsumenter och de närmare 32 000 anställda som vid affärens genomslag kommer anställas under Microsoft.

“Building on our successful partnership, we can now bring together the best of Microsoft’s software engineering with the best of Nokia’s product engineering, award-winning design, and global sales, marketing and manufacturing.”
– Stephen Elop, VD Nokia

Nokias VD Stephen Elop, som tillsattes 2010 som den första icke-finska VDn för företaget, förväntas nu övergå till en position som ansvarig för den berörda divisionen. Nu inväntas ett slutgiltigt godkännande från Nokias styrelse, aktieägare och konkurrensmyndigheter och affären förväntas gå igenom under första kvartalet nästa år.

Uppköpet är allt annat än oväntat, men blir än dock en intressant vändning på mobilmarknaden. Inte minst kan affären relateras till Googles uppköp av Motorola förra året, vilket lagt press på Microsoft att inneha en egen mobildivision. Och när affären går i lås kommer alltså världens största mjukvaruföretag ha lagt beslag på världens tidigare största mobiltillverkare, vilket onekligen kommer sätta sina spår i marknaden ett bra tag framöver.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
16 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
ns
ns
10 Årtal sedan

Det var mer eller mindre väntat då Microsoft-trojanen Stephen Elop sitter som VD i Nokia.

Men ändå, det måste godkännas av aktieägare och av konkurrensmyndigheter. Artikeln säger att det skall godkännas av styrelsen, men det är inte helt rätt. Konkurrensmyndigheterna kommer garanterat att granska affären innan det godkänns då det handlar om världens största mjukvaruföretag + största mobiltillverkaren och det faktum att Microsoft har betett sig illa tidigare gentemot konkurrenter.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
10 Årtal sedan

[quote name=”ns”]Det var mer eller mindre väntat då Microsoft-trojanen Stephen Elop sitter som VD i Nokia.

Men ändå, det måste godkännas av aktieägare och av konkurrensmyndigheter. Artikeln säger att det skall godkännas av styrelsen, men det är inte helt rätt. Konkurrensmyndigheterna kommer garanterat att granska affären innan det godkänns då det handlar om världens största mjukvaruföretag + största mobiltillverkaren och det faktum att Microsoft har betett sig illa tidigare gentemot konkurrenter.[/quote]

Tack för påpekandet, artikeln är nu förtydligad på den punkten 🙂

10 Årtal sedan

[quote name=”ns”]största mobiltillverkaren [/quote]

De har inte köpt samsung 🙂

ns
ns
10 Årtal sedan

Nej, men när Stephen Elop tillträdde som VD var Nokia den största tillverkaren. Det finns konspirationsteorier om börsvärdet på Nokia och Microsofts planer att köpa bolaget. Oavsett vad som är sant så skall vi inte bli förvånade om myndigheterna skulle stoppa affären. Microsoft skall inte få bli dagens motsvarighet till Standard Oil.

RoadRunner
10 Årtal sedan

Ärligt, konkurrens… hur ska de kunna stoppa denna affär? Konkurrensen bibehålls väl ändå på mobilsidan???

Inget av företagen är direkt störst på mobiler idag, varken OS eller hårdvara.

Tempel
10 Årtal sedan

Då blir Elop ny VD för M$ då, han har ju gjort precis det han skulle ur M$ perspektiv.

Synd för finnarna dock som kommer få se sin FoU försvinna.

Andreas G
10 Årtal sedan

Jävligt bitterljuv start på dagen.

Jag hade rätt!

Jag har tappat enormt mycket respekt för Microsoft efter detta…

bomanz
bomanz
10 Årtal sedan

[quote name=”Andreas G”]Jävligt bitterljuv start på dagen.

Jag hade rätt!

Jag har tappat enormt mycket respekt för Microsoft efter detta…[/quote]

^ Wat?

Also: http://seattletimes.com/html/localnews/2021743100_microsoftnokiaxml.html Det här ger en helt annan bild av köpet. Det låter snarare som att man licensierar patent, namn etc. för ett visst antal år snarare än att man “köper patent” (helt ärligt tror jag inte att Nokia skulle ge bort eller sälja patent, de har en del och det är en hel del pengar i det).

Andreas G
10 Årtal sedan

[quote name=”bomanz”][quote name=”Andreas G”]Jävligt bitterljuv start på dagen. Jag hade rätt! Jag har tappat enormt mycket respekt för Microsoft efter detta…[/quote] ^ Wat? Also: http://seattletimes.com/html/localnews/2021743100_microsoftnokiaxml.html Det här ger en helt annan bild av köpet. Det låter snarare som att man licensierar patent, namn etc. för ett visst antal år snarare än att man “köper patent” (helt ärligt tror jag inte att Nokia skulle ge bort eller sälja patent, de har en del och det är en hel del pengar i det).[/quote] De köper inga patent, men hela mobildelen. De får rätt till namnet i 10 år. De får tillgång till… Läs hela »

Carl Holmberg
Carl Holmberg
10 Årtal sedan

[quote name=”bomanz”][quote name=”Andreas G”]Jävligt bitterljuv start på dagen. Jag hade rätt! Jag har tappat enormt mycket respekt för Microsoft efter detta…[/quote] ^ Wat? Also: http://seattletimes.com/html/localnews/2021743100_microsoftnokiaxml.html Det här ger en helt annan bild av köpet. Det låter snarare som att man licensierar patent, namn etc. för ett visst antal år snarare än att man “köper patent” (helt ärligt tror jag inte att Nokia skulle ge bort eller sälja patent, de har en del och det är en hel del pengar i det).[/quote] Det stämmer, artikeln är förtydligad på den delen också. Microsoft får tillgång till Nokias mobilpatent och licensavtalet med Qualcomm,… Läs hela »

Santa-san
10 Årtal sedan

Usch, det var en mörk dag, det här 🙁

Fossi
Fossi
10 Årtal sedan

Om ni skulle sluta med allt bullshit om att Elop är en trojan utsänd av Microsoft…. Det var Nokias Styrelse som valde att anställa Elop det är Nokias styrelse som har beslutat att sälja mobil sidan åt Microsoft..

Alla avgörande beslut avgrös av styelsen i ett bolag inte av VDn

AMD73
10 Årtal sedan

klart det är väntat. Norden ska inte ha ett jävla företag kvar. vår ide är att impotera invandrare. men inte äga något . bara impotera saker. samtigt tro vi kan få bra lön och jobb.

bomanz
bomanz
10 Årtal sedan

[quote name=”Andreas G”]De köper inga patent, men hela mobildelen. De får rätt till namnet i 10 år. De får tillgång till Nokias patent också, även om ägandet återstår. Sedan får Nokia tillgång till MS patent också, vad de nu ska göra med dem. Microsoft-relaterade personer tvingade in Elop i företaget. De påstod att Nokia var i mycket sämre skick än de verkligen var. Nokia hade flera intressanta operativsystem på gång. Elop dödade allt det. Nokia N9 var enorm hit sett till det faktum att ingen reklam gjordes. Den dödade han. Elop drev Nokia i botten. MS fick reapris på grejerna.… Läs hela »

Andreas G
10 Årtal sedan

[quote name=”bomanz”]Som Fossi ovan känner jag att det är aningens missvisande att säga att Elop på något vis varit allsmäktig i Nokia. Styrelsen har satt honom som VD, styrelsen har all möjlighet att byta ut honom om de ej är nöjda. Om han “drivit Nokia i botten” är det mao lika mycket skuld på styrelsen som på Elop själv. Jag finner det en smula svårt att tro att microsoft fått dit Elop med hot om våld. Jag finner det också en smula svårt att tro att Microsoft skall kunna övertyga Nokias styrelse om att det är ett sämre läge än… Läs hela »

Birks
10 Årtal sedan

[quote name=”ns”]Nej, men när Stephen Elop tillträdde som VD var Nokia den största tillverkaren. Det finns konspirationsteorier om börsvärdet på Nokia och Microsofts planer att köpa bolaget. Oavsett vad som är sant så skall vi inte bli förvånade om myndigheterna skulle stoppa affären. Microsoft skall inte få bli dagens motsvarighet till Standard Oil.[/quote]
+1 Det första jag tänkte på när jag läste att Microsoft tar över Noikia.