Windows 8 ser ut att till stora delar inte bara komma med prestandaoptimeringar, och ett nytt gränssnitt för både surfplattor och det vanliga skrivbordet. I sitt senaste blogginlägg visar Microsoft att man gör om bootupplevelsen till annat än bara rader med konsoltext, och till något så mycket mer funktionellt med bland annat stöd för touchteknik.

Utvecklingen av Windows 8 pågår minst lika fort som tidigare trots att Developer Preview är ute. När man ändå ändrat allt annat, ansåg Microsoft att det var dags att ta deras operativsystem in i 2000-talet och förtränga konsoltext som visats upp varje gång man startar datorn. Med nya tekniker som SSD-enheter, och UEFI som börjat få sitt genomslag på marknaden tar det mindre än sju sekunder att starta datorn enligt Microsoft. Det är en väldigt kort tid att matas med så mycket information på som tidigare.

Windows8_boot1Windows8_boot2Istället för en svartbakgrund med text, har Microsoft för avsikt att göra det till något mer grafiskt som dessutom är mer anpassat för surfplattor. Det ska alltså vara ett grafiskt tilltalanda gränssnitt, som dessutom är mycket mer funktionellt än det är idag med Windows 7.

Windows8_boot3En logga kommer att visas när man startar datorn, i det här fallet Samsung då man använde ett system från Samsung i deras exempel.

Windows8_boot4

Windows8_boot5

Windows8_boot6Efter det ser vi boot-menyn där man konfigurerat datorn för både Windows 7 och Windows 8. Man kan även välja att ändra andra inställningar. Bland annat vilket operativsystem som är standard, och en timer som bestämmer hur lång tid datorn ska vänta innan den startar just det operativsystem du valt som standard. De 30 sekunder vi lärt känna, är inte längre ett måste.

Windows8_boot7Windows8_boot8Det ska även finnas avancerade inställningar, för systemåterställning, automatiskt reparation av operativsystemet eller att återställa det med återställningsskivor som exempel. Command prompt ska finnas tillgängligt, med ett mjukvarubaserat tangentbord (om det behövs och ett fysiskt saknas) för felsökning.

Windows8_boot9Man har inte heller glömt bort att man kan vilja boota från andra medier som USB-minnen, och det här finns att välja på ett par knapptryck bort.

Windows8_boot10Man har även tagit bort den allt för välkända Blue Screen Of Death, mera känt som BSOD. Istället ska vi få se det här på skärmen, med en kortare förklaring om vad som gick fel.

Även om man inte gillar det nya grafiska gränssnittet så ser det ut som en klar förbättring mot tidigare versioner av Windows. Medan funktionaliteten på det stora hela har funnits tidigare, har det varit en krånglig process att ta sig igenom. Med Windows 8 ser det ut som att det allra mesta man kan behöva, ligger endast några knapptryck bort. De lättförståeliga menyerna borde även hjälpa att få ned antalet samtal från mindre erfarna familjemedlemmar, eller att i alla fall göra felsökningen enklare? Bootmenyn kommer dessutom med stöd för touchteknik för de med en surfplatta, eller PC med touchskärm.

Källa: Microsoft

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Jag har ju en svag böjelse för sånt här med grafiska framsteg. Det ger ett en klart bättre helhetskänsla i mina ögon, sen att man faktiskt kan se över boot-inställningar osv på ett smidigt sätt skadar ju verkligen inte.
Men sen får vi se hur det blir med kompabiliteten för andra operativsystem där det dykt upp lite oklarheter kring Linux-distar. Men mer om det snart.

Disney
12 Årtal sedan

våga vägra windows 8!

kommer inte byta från win7 förrän spelen vägrar… dock är ju microsoft smarta o ser till så att speltillverkarna lägger in spärrar så man inte kan installera på äldre versioner av windows…

Sebbe
12 Årtal sedan

Bilderna får gärna peka rätt …