Kriget på surfplattsmarknaden är redan hektiskt men under nästa år väntas ribban höjas ytterligare. Bland annat genom Microsofts introduktion av Windows 8 för ARM-plattformen. Nu har mjukvarujätten visat upp en av de senaste surfplattorna under utveckling som enligt egen utsago ska vara utrustad med en processor med fyra kärnor, något som pekar på en ARM-baserad krets.

Microsoft avslöjade som väntat inga detaljer om den mystiska surfplattan, men man passade på att visa upp den på scenen under ett pressevent i Nyazeeland tidigare i veckan. Surfplattan såg riktigt slimmad ut i profil och företagets representanter ska även meddelat att den “fyrkärniga Windows-surfplattan ska delas ut på ett kommande Microsoft event”. Ett citat som tydligen senare dragits tillbaka av utan kommentar av IT konsulten Alan Burchill som rapporterade från Microsofts Tech Ed-event.

Microsoft avslöjade inte om det var Windows 7, Windows 8 eller för den delen vilken plattform som surfplattan var tänkt att nyttja. Men i en så pass tunn formfaktor finns det knappast några x86-processorer med fyra kärnor som passar in. Ur ARM-lägret väntas vi få se de första fyrkärniga systemprocessorerna redan till höst och det är således betydligt troligare att det just är ARM-plattformen Microsofts surfplatta kommer använda sig av.

windowstablet

Vilken kretstillverkare som ligger bakom processorn är oklart, detta hänger troligtvis också ihop med surfplattans lanseringsdatum. Men om det är ARM och Windows 8 som gäller bör vi inte vänta oss att se denna lösning på marknaden förrän en bit in på nästa år.

Samtidigt påstås en av Microsofts andra talare på Tech Ed-eventet pratat om en 10 tums Windows-surfplatta som skulle dyka upp under året med en fyrkärnig processor, stöd för 1080p uppspelning samt 8 timmars batteritid. Något som inte riktigt går att relatera till ARM-plattformen som fortfarande väntar på Windows 8. Men helt säkert har även Microsoft stora planer för surfplattor under nästa år.

Källa: SmarterGeek

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
DenSiste
12 Årtal sedan

Jag gillar inte surfplattor, alls faktiskt. Men en hybrid mellan ultra-portabla datorer och pekskärm skulle nog vara bättre. Det kommer väl.

Dr.Blue
12 Årtal sedan

Har fortfarande svårt att se meningen med surfplattor. Säljer dem verkligen så bra att alla tillverkare vill vara med på marknaden?