Motorola lanserade under torsdagskvällen sitt nya flaggskepp på Android-marknaden och som väntat handlade det om den omtalade telefonen Moto X. Motorola menar att specifikationer är passé och satsar istället för spetsprestanda på ett tilltalande format och bland annat mobilchassi av trä.

Motorola Moto X är den första flaggskeppstelefonen som Motorola utvecklat efter att tillverkarens mobilverksamhet köptes upp av Google förra året. Samtidigt som Motorola hävdar att man inte har förtur på mjukvara från Google erkänner man att det finns mycket influenser från Android-skaparen i utvecklingen av Moto X.

Motorola säger att Moto X är en telefon utvecklad efter marknadens önskemål och det gör telefonens design, funktionalitet och prissättning något unik. Moto X har prestandaspecifikationer som mest liknar dagens mellanklassmodeller samtidigt som prislappen är i klass med konkurrenternas flaggskepp. För att få ihop den ekvationen har Motorola valt att satsa på känsla, batteritid och valmöjligheter för konsumenten.

504 olika konfigurationer

Moto X är den första flaggskeppstelefonen som kan beställas efter en personlig konfiguration där det finns totalt 504 olika konfigurationer att välja mellan. Skillnaderna är förvisso inte allt för stora men med 18 olika bakstycken samt en drös olika färgkombinationer för frontpaneler och andra smådetaljer som kameraringen och volymknapparna går det att skräddarsy utseendet efter egen smak. Förutom en mängd olikfärgade skal ska det även komma fyra varianter i olika träslag, vilket lär få Moto X att stå ut lite extra på stan.

motox3

Den 4,7 tum stora skärmen ska tillsammans med en riktigt slimmad skärmram göra telefonen betydligt smidigare än exempelvis både Nexus 4 och HTC One. Samtidigt som de något nedtonade specifikationer och ett batteri på 2 200 milliampere ska ge upp till 24 timmars batteritid.

Prestandakomponenter som inte imponerar

Går vi tillbaka till specifikationerna har Motorola valt en 4,7 tums amoled-skärm med 720 x 1 280 pixlars upplösning, en dubbelkärnig Snapdragon S4 Pro processor i 1,7 gigahertz med Adreno 320 grafik, 2 gigabyte internminne och 16 eller 32 gigabyte lagringsutrymme utan minneskortläsare. Kamerasensorn är på 10 megapixel och vi hittar även NFC samt stöd för Wifi 802.11ac  Det är specifikationer som knappast får det att kittla i fingrarna på krävande konsumenter men Motorola menar att deras designtänk och funktionalitet ska uppväga detta.

Specifikationer Motorla Moto X Samsung Galaxy S4
Mått (H x B x D) 129 x 63 x 5,6-10 mm 136,6 x 69,8 x 7,8 mm
Vikt 132 gram 130 gram
Skärmpanel Amoled Super Amoled HD
Storlek och upplösning 4,7 tum, 720×1280 pixlar (318ppi) 4,99 tum, 1080×1920 pixlar (441 PPI)
CPU Qualcomm Snapdragon S4 Pro (Tvåkärnig Krait 300) Qualcomm Snapdragon 600 (Fyrkärnig Krait 300)
Tillverkningsteknik 28 nm 28 nm
CPU-frekvens 1,7 GHz 1,9 GHz
GPU Adreno 320 Adreno 320
RAM 2 GB LPDDR2 2 GB LPDDR3
Lagringsminne 16/32 GB 16, 32, 64
MicroSD-plats Nej Ja, upp till 64 GB
Batteri 2 200 mAh 2 600 mAh
Anslutningar Micro-USB, 3,5 mm hörlurskontakt MHL 2.0, 3,5 mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
LTE
WiFi 802.11n/ac
Bluetooth 4.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
Miracast
HSDPA+, 21 Mbps
LTE
WiFi 802.11n/ac
Bluetooth 4.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
Miracast
Kamera Baksidan: 10MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,0 MP för videosamtal
Baksidan: 13MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,0 MP för videosamtal
Övrigt Nano-SIM, konfigurerbar IR-öga
Operativsystem Android 4.2.2 Android 4.2.2, Jelly Bean

En smartare smartphone?

Förutom en tajt design har Motorola utvecklat en avancerad röststyrning som i en snabb konfigurationsfas lär sig din röst och sedan endast agerar efter din egen röst. Telefonen får även en aktiv skärm som kan visa notifieringar även när telefonen är i viloläge samtidigt som olika handrörelser kan aktivera funktioner i mjukvaran. Exempelvis kan man skaka Moto X tre gånger för att komma direkt in i kameraapplikationen. Telefonen levereras för övrigt i en förhållandevis oförändrad standardversion av Android 4.2.2. Men Motorola lovar även en Google Play-modell av Moto X framöver.

motox2

Nageln i ögat för Motorola Moto X är prissättningen. Prislappen ryktades bli förhållandevis låg men efter lanseringen i USA där man mest talade om priser i operatörpaket verkar Moto X landa på samma prisnivå som Samsung Galaxy S 4 och HTC One. Två telefoner som på pappret är betydligt mer imponerande specifikationsmässigt med kraftigare hårdvara och mer högupplösta skärmar. När och om Moto X lanseras i Sverige och med vilken prislapp är ännu oklart. Däremot blir det troligtvis utan eller med begränsade konfigurationsmöjligheter då detta endast sägs vara aktuellt för den amerikanska marknaden där telefonen också tillverkas.


Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Question_Tech
Question_Tech
10 Årtal sedan

Måste säga att ett mobilchassi av trä låter mycket intressant, känns mer naturligt 😆

10 Årtal sedan

Trä-look sålde det direkt för mig, men föll på SD-kort, att röstfunktionen inte lär fungera för oss här och att skärmen troligtvis inte håller måttet. Men kan nog slå ordentligt och priset lägger sig lågt.

Segen01
Segen01
10 Årtal sedan

Nej nu måste man bara leka lite med motomaker!
Tvivlar dock på att vi kommer få beställa egna lurar här i swe.
Vad tror ni?

Dual core
Dual core
10 Årtal sedan

Spec. racet är rätt så ointressant, använder en Motorola Atrix sen en tid tillbaka och den har bara en 1 GHz dual core processor, jag har jämfört snabbheten hos den och den känns inte långsammare än mer moderna Samsung S3 och S4, jag kan då inte se någon skillnad överhuvudtaget.
Moto X är klart intressant, ett test vore på sin plats.

this
10 Årtal sedan

Det är bekräftat av Motorola att den bara kommer att säljas i USA :/
http://www.theverge.com/2013/8/1/4580314/motorola-ceo-calls-moto-x-a-brand-hints-at-cheaper-phones-and

murak
10 Årtal sedan

Den såg ju trevlig ut, synd att den inte kommer hit. Träskal är något jag också hade kunnat tänka mej. 4.7″ skärm är nog ganska lagom om man ser till ergonomin, sen förstår jag dem som vill ha större skärm ändå. Jag har också tänkt tanken att mobilerna börjar bli “tillräckligt” snabba och att det kommer bli mer och mer ointressant hur kraftiga SoCs det sitter i lurarna. Visst, det kommer alltid finnas en niche-marknad men den stora massan kommer inte märka om det finns 4 eller 8 kärnor i telefonen. Jolla kommer också släppa en ganska medioker mobil om… Läs hela »