Strax innan helgen fick Apple ett säljstopp på samtliga iPads och iPhone-modeller utom iPhone 4S i Tyskland. Säljstoppet upphävdes dock lika fort som det gick igenom, men Apple måste fortfarande betala licensavgift på det patent de inkräktat på.

De patent det rör sig om som är i Motorolas ägo har med 3G/UMTS-relaterad teknik att göra, och deras senaste iPhone 4S ska skilja sig tillräckligt på den pounkten för att undgå Motorola den här gången. Men Motorola säger sig vara ute efter även iPhone 4S framöver.

Säljstoppet höll dock inte i sig länge då patenten täcker viktiga och väsentliga funktioner som denna typen av enheter. Apple försöker att få frågan att gå under FRAND (Fair, Reasonable, And Non-Discriminatory), då Apple säger sig ha försökt köpa licens på patentet sedan 2007 men att Motorola vägrat, medan Motorola sagt att Apple inte varit villig att betala det pris de begärt. De har även lämnat in en ansökan för att se hur Motorolas licensavtal ser ut med andra tillverkare på marknaden, och hoppas på att kunna avslöja en dubbelstandard hos Motorola som bara är ute efter att sätta dit Apple men inte övriga tillverkare med det relaterade patentet?

Motorola vill ha inget mindre än 2,25 procent av intäkterna från samtliga iPhones och iPads på marknaden som inkräktar på patentet (alla med 3G/UMTS). Vissa ser det här som en direkt hämnd från Google, som just nu håller på att köpa upp Motorola för att få tillgång till dess breda patentportfölj. Detta för att kunna försvara sig bättre i rätten där de och deras partners fått ta stryk från både Apple och Microsoft, som begär både säljstopp och licensavgifter på Android-enheter.

Källa: Engadget


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Fantomen
12 Årtal sedan

fel nyhet 😆

this
12 Årtal sedan

Löjligt att det ska behöva bli så bara för att Google har lyckats ta fram ett koncept som fungerar och gör bra ifrån sig. Skulle se det här lite som avundsjuka från MS och Apple, självklart måste android tillverkarna försvara sig. Men jag hoppas att de i slutändan kan lägga ner allt och ägna sig åt att ta fram bra produkter.

PsynoKhi0
12 Årtal sedan

[quote name=”this”]Men jag hoppas att de i slutändan kan lägga ner allt och ägna sig åt att ta fram bra produkter.[/quote]
Försök förklara det här för patentadvokaterna 😉
Jag håller med, det verkar som Motoogle säger “have a taste of your own medicine”… Iofs när microsoft blev stämda för xml-relaterade tekniker i Office begärde de en förändring av patentlagen.

this
12 Årtal sedan

[quote name=”PsynoKhi0″][quote name=”this”]Men jag hoppas att de i slutändan kan lägga ner allt och ägna sig åt att ta fram bra produkter.[/quote]
Försök förklara det här för patentadvokaterna 😉
Jag håller med, det verkar som Motoogle säger “have a taste of your own medicine”… Iofs när microsoft blev stämda för xml-relaterade tekniker i Office begärde de en förändring av patentlagen.[/quote]
Som det ser ut nu med dessa lagar så har jag full förståelse för att Google/Moto måste försvara sig, men det vore bra om en lagförändring kunde komma till undsättning.