Qualcomms tvåkärniga processorer har redan visat sig ha imponerande prestanda, då den ofta lyckas slå NVIDIA:s fyrkärniga Tegra 3. Qualcomm visade i sin monter upp en utvecklarplattform, innehållande en fyrkärnig Snapdragon S4 och deras nya Adreno 320-grafik.

Qualcomm och deras partners arbetar för fullt för att få ut de första Snapdragon S4-baserade produkterna på marknaden, med många fler processormodeller under utveckling eller rentutav färdigställda. Vi fick en genomgång av en kommande processor med totalt fyra Qualcomm Krait-kärnor, och deras nya Adreno 320 som vi hoppas kommer sätta en ännu högre ribba på marknaden än tidigare.

“There is no such thing as free lunch” – tyvärr någonting som stämmer in allt för väl inom halvledarindustrin. Qualcomm är medvetna om detta, och har optimerat arkitekturen med ett flertal avancerade strömsparfunktioner. När det kommer till surfplattor springer strömförbrukningen snabbt iväg, vilket är särskilt sant med ett potentiellt muskelpaket som denna. Deras fyrkärniga processor med Adreno 320-grafik bör kunna erbjuda rejält med prestanda, även passande för framtida persondatorer med Windows 8.

För att minimera strömförbrukningen så är Qualcomms kärnor asynkrona, det vill säga att de går inte i samma klockfrekvens. De kan dynamiskt gå upp och ned efter behov, och varje kärna har en egen styrenhet, till skillnad från konkurrenterna med liknande lösningar som har en enda styrenhet som kontrollerar samtliga kärnor. Modellen de visade upp hade fyra kärnor som kunde gå upp till 1,5 GHz. Vi vet sedan tidigare att de har minst en processormodell som ska klara av att köras i 2,5 GHz på samtliga fyra kärnor.

Qualcomm_Snapdragon_S4_QuadVarje kärna arbetar självständigt, oberoende av varandra

Qualcomm var inte redo att avslöja några detaljer om deras nya Adreno 3xx-arkitektur, utan mer om det kommer att dyka upp senare när produkterna börjar nå konsumentmarknaden. Qualcomm har redan processorerna färdiga, och det ser ut att ligga i deras partners händer att implementera den i konsumentprodukter. Deras representant sa att vi kunde vänta oss produkter med deras fyrkärniga arkitektur som tidigast under årets fjärde kvartal, eller i början på 2013.


Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Henrik Berntsson
Admin
12 Årtal sedan

40-50% energibesparing kunde man räkna med när man körde med 4 kärnor. Det känns som att variabla enskilda kärnor tillsammans med 28 nm tillverkningsteknik kan bli en riktig dräpare när vi får se det i produkter i årsskiftet 🙂