Under Mobile World Congress hade vi ett angenämnt möte med Texas Instruments som var på plats och demonstrerade deras nya OMAP 5-processorer. Förutom två kraftfulla Cortex-A15-kärnor lovar dem förbättrad strömförbrukning med hjälp av dedikerad logik för olika uppgifter.

Qualcomm och deras partners är redo att skeppa de första processorerna i mobila produkter med den nya Krait-arkitekturen, medan många andra tillverkare står kvar eller gör sig redo med nya processorer baserade på den äldre ARM Cortex-A9-arkitekturen. Krait har imponerat i de första testerna och visade sig vara kapabel att konkurrera med Intels Atom. ARM Cortex-A15 väntas höja denna ribba ytterligare och det är just denna arkitektur Texas Instruments hade att demonstrera.

Deras nästa generation OMAP 5 kommer utrustad med två Cortex-A15-kärnor på 1,7 och 2,0 GHz, tillsammans med två lättviktare i form av Cortex-M4. Cortex-M4-kärnorna sköter all dedikerad logik på kretsen som är till för att accelerera olika typer av program och uppgifter, samtidigt som man får ned störmförbrukning. Denna kombination gör att A15-kärnorna bara behöver användas där det verkligen behövs, som exempelvis vid surfning och krävande applikationer annars kan de gå ned i viloläge.

TI_OMAP5b

Texas Instruments säger att en Cortex-A15 kärna är i genomsnitt 50 procent snabbare än en Cortex-A9 på samma klockfrekvens, och att avståndet bara kommer öka då Cortex-A15 är byggd för att klara av högre klockfrekvenser. Deras OMAP 5-processorer väntas få runt 40 procent lägre strömförbrukning i snitt, just för att de mycket kraftfullare kärnorna snabbare kan utföra en uppgift och gå ned i viloläge, än i deras OMAP 4-serie. Prestandan är imponerande redan på MWC där deras ingenjörsexemplar har Cortex-A15-kärnorna på endast 800 MHz – mindre än hälften av vad vi kommer hitta i konsumentprodukter. OMAP 5 utrustas dessutom med PowerVR SGX 544MP2, likt Intel Atom Z2580, och vi antar att de satsar på runt samma klockfrekvenser.

Vad som är mest intressant är självklart när OMAP 5 kommer hitta ut i konsumentprodukter. Enligt representanten på Texas Instruments kan vi eventuellt vänta oss ett fåtal produkter mot slutet av året, men att vi garanterat kommer kunna hitta mobila enheter med deras nya OMAP 5-processorer första kvartalet 2013.


Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
12 Årtal sedan

Jag tycker det är bra att vi på NH verkligen inriktar oss på hårdvaran, för det är det som är mest intressanta här 🙂

S0urcerr0R
12 Årtal sedan

Håller med 100% Mjukvaran är fortfarande skamlig i telefoner, och så lär det förbli.Det känns lixom ganska löjligt att mobilen blir långsam bara för att man har några tusen sms i den.Jag jämför då med min gamla PC från 80’talet med processorn 8088 10mhz 768KB RAM, som kunde hantera bra mycket större databaser än några tusen sms utan att bli långsam. Men så kass är programmeringen nu för tiden.Istället för Assembler programmering så använder man högnivå språk/bibliotek fulla med “bloat” som saggar ner dagens datorer och mobiler till stenålders nivå.Dessutom skiter man i att strukturera upp sms/email/telefon användning i understrukturer.… Läs hela »