Tillsammans med Asus har Google skapat ett riktigt kraftpaket till surfplatta som i litet format kommer till en riktigt lockande prislapp. Vi börjar vår genomgång av Nexus 7 med en förhandstitt på video och lite talande prestandasiffror, kan Nexus 7 vara Googles frälsning på surfplattsmarknaden?

Nexus 7 är en offensiv, på gränsen till aggressiv, satsning av Google på den allt jämt växande marknaden för surfplattor. Android växer så det knakar men även om det säljs fler surfplattor än någonsin med Android under skalet har man svårt att plocka marknadsandelar från giganten Apple och Ipad. Med en tung anstorming att vänta från Microsoft och partners med introduktionen av Windows 8 och Windows RT under fjärde kvartalet växlar Google upp tempot rejält.

Nexus 7 är företagets första surfplatta i Nexus-familjen och Asus som tillverkat enheten är en av de mest lyckosamma tillverkarna på marknaden för Android-surfplattor. Det står utom tvivel att Asus vet hur man bygger en surfplatta och trots att Nexus 7 har en prislapp som börjar på under 2 000 kronor för modellen med 8 gigabyte lagringsminne känns surfplattan betydligt mer värd – både på papper och i handen.

Vi har lyckats lägga vantarna på en av de första Nexus 7-surfplattorna som nått det svenska fastlandet och enligt Asus Sverige kommer surfplattan börja säljas i Sverige först i september månad. Även om man inte gett någon direkt anledning till detta beror det troligtvis på att Asus har problem med att täcka den stora efterfrågan, något som vi redan sett tecken av i USA. Men fram till den svenska lanseringen kommer vi att kika närmare på Google Nexus 7 och i väntan på en grundligare genomgång börjar vi här idag med en videoförhandstitt.

Specifikationer som imponerar i prissegmentet

Det råder inget tvivel om att Google och Asus pressat sig ordentligt för att få in bästa möjliga komponenter i en surfplatta för runt 2 000 kronor. Vi kan vara ganska säkra på att det rent komponentmässigt inte finns någon platta på marknaden idag som är lika prisvärd. Den trevliga 7-tums skärmen har både IPS-panel och hög upplösning, Tegra 3-processorn är den näst snabbaste på Android-marknaden idag och batterikapaciteten är väl tilltagen för en såhär pass liten platta.

ipad.n7.tab7.7

Egenskaper Google Nexus 7 Samsung Galaxy Tab 2 7.0 Samsung Galaxy Tab 7.7 Nya Apple iPad
Processor Nvidia Tegra 3 (4 x Cortex-A9 1,3 GHz) TI OMAP 4430 (2 x Cortex-A9 1,0 GHz) Samsung Exynos 4210 (2 x Cortex A9 1,4 GHz) Apple A5X (2x Cortex-A9 1,0 GHz)
Grafikdel Geforce ULP Gen 2 PowerVR SGX540 ARM Mali-400MP PowerVR SGX534MP4
Minne 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB
Lagring 16 GB 8 GB 16 GB 16 / 32 / 64 GB
Minneskortsläsare Ja Ja
Skärm 7,0 tum 7,0 tum 7,7 tum 9,7 tum
Upplösning 1 280 x 800 1 024 x 600 1 280 x 800 2 048 x 1 536 pixlar
DPI 216 ppi 170 ppi 196 ppi 264 ppi
Dimensioner 198,5 x 120 x 10,45 mm 193,7 x 122,4 x 10,5 mm 196,7 x 133 x 7,9 mm 241,2 x 185,7 x 9,4 mm
Vikt 340 gram 344 gram 335 gram 652 gram (662g 4G)
Trådlös kommunikation
WiFi 802.11n
WiFi Direct
Bluetooth
NFC
WiFi 801.11n
Bluetooth 3.0+HS
WiFi 802.11n
HSDPA, 21 Mbps
Bluetooth 3.0+HS
WiFi 802.11n
HSDPA+, 42 Mbps
Bluetooth 4.0
4G LTE 73 Mbps (US)
Kamera Baksidan: –
Front: 1,2 MP för videosamtal
Baksidan: 3 MP med autofokus
Front: 0,3 MP för videosamtal
Baksidan: 3 MP med autofokus och blixt
Front: 2 MP för videosamtal
Baksidan: 5MP med autofokus
Front: 0,3 MP för videosamtal
Videoinspelning 1080p 720p 1080p
Sensorer Accelerometer
Sensor för omgivningsljus Gyroskop
Digital kompass
Hall Sensor
Accelerometer Sensor för omgivningsljus Gyroskop
Digital kompass
Accelerometer Sensor för omgivningsljus Gyroskop
Digital kompass
Accelerometer Sensor för omgivningsljus GyroskopDigital kompass
Anslutningar USB-anslutning
3.5 mm-ingång
USB-anslutning
3.5 mm-ingång
USB-anslutning
3.5 mm-ingång
Laddkontakt
3.5 mm-ingång
Batteri 4 325 mAh 4 000 mAh 5 100 mAh 10 863 mAh
Operativsystem Android 4.1 Android 4.0 Android 4.0 iOS 5.1
Cirkapris: 2 000 – 2 400 kr

Från 4 395 kr

Det finns även tydligare tecken på kostnadsbesparingar, den primära kamerasensorn har fått stryka på foten samt att vi inte har någon möjlighet att utöka lagringskapaciteten med ett microSD-kort. Men egentligen är det bara det sistnämnda som vi ser som en tydlig brist. I Sverige kommer vi troligtvis enbart se 16 gigabyte modellen på marknaden och det är i vår mening ganska naturligt. Den är kanske inte fullt så prisvärd som sitt syskon med 8 gigabyte minne, men för merparten av användarna är detta helt enkelt för lite lagringsutrymme. På vårt testexemplar med vissa förinstallerade spel och program hade vi drygt 11,5 gigabyte ledigt lagringsminne. Helt fabriksåterställd gissar vi att vi får lös någon gigabyte extra. Sist men inte minst saknar vi även ett integrerat modem för maximal mobilitet. Men i denna prisklassen är det svårt att förvänta sig sådan funktionalitet och något man som konsument i så fall får lösa med internetdelning på mobilen eller helt enkelt hålla sig inom räckvidden för olika WiFi-nät.

Hög byggkvalité

Google Nexus 7 är en liten surfplatta och även om den inte är tunnast eller för den delen lättast i klassen är byggkvalitén på topp. Asus har gjort ett anmärkningsvärt bra jobb med att sätta ihop en surfplatta som inte bara har fina komponenter utan även en solid känsla. Nexus 7 känns inte som en budgetprodukt, snarare en platta som skulle kunna ligga i nedre premiumsegementet. Den gummibeklädda baksidan av surfplattan gör att den ligger bra i handen utan att glida runt, samt är mindre känslig för repor något som kan vara ett problem för aluminiumklädda plattor som Ipad och Tab 7.7. Ska vi beklaga oss över något efter vår korta handpåläggning är det att Asus kunde krympt skärmkanterna något, särskilt på kortsidorna. Men surfplattans format är fortfarande litet och smidigt nog att ge mycket god mobilitet.

nexus7

nexus7side nexus7side2

Slutligen ska det konstateras att Nexus 7 är en liten surfplatta, skärmen och plattan känns närmast ynklig i jämförelse med Ipad och andra Android-plattor med skärmar på drygt 10 tum. Vilket format man väljer är en högst personlig avvägning där det finns för- och nackdelar med båda lösningarna.

 

Prestanda i toppklass

Nvidias fyrkärniga processor Tegra 3 är en av de bäst presterande systemprocessorerna på marknaden idag. Även om Google och Asus valt en något nedtonad modell (Tegra 3 T30L) med lägre klockfrekvenser på de fyra CPU-kärnorna och grafikdelens 12 GPU-kärnor är skillnaderna mest marginella, något som även bekräftas i våra första prestandatester. Tillsammans med en ytterligare optimerad version av Android och webbläsaren Chrome ser vi faktiskt hur Google Nexus 7 kan lägga sig i täten när det gäller prestanda i webbläsaren med javascript. Detta betyder inte att webbläsarupplevelsen alltid är bättre på Nexus 7, JavaScript är inte det enda som spelar roll, men våra personliga intryck säger att surfplattan med hjälp av Android 4.1 faktiskt ger en av de mest följsamma surfupplevelser vi sett på Android hittills.

sunspider

browsermark

Grafikprestandan är också riktigt god, om än något lägre än konkurrerande Tegra 3-produkter med marginellt högre klockfrekvenser. Det är dock troligtvis inget som vanliga användare kommer märka av. Man är som väntat inte i närheten av Apple och deras nya Ipad som har helt andra grafikresurser. Men det faktum att vi ser så pass god prestanda i en surfplatta för drygt 2 000 kronor är en stor seger i sig. Nexus 7 svalde närmast allt vi kastade på den, från krävande 3D-spel som Riptide HD och Shadowgun HD till högupplösta 1080p-videoklipp med en bitrate på maffiga 40 megabit per sekund – helt enkelt en imponerande demonstration i prestanda.

glbenchmark.egypt

glbenchmark.pro

Nexus7shadowgunNexus 7 har med sin Tegra 3-krets ett gott stöd för spel på Android-plattformen.

Android 4.1 och en högklassig skärm

Nexus 7 är som tidigare enheter i Nexus-familjen ett dragplåster för en ny version av Android. Denna gången är det Android 4.1 som döljer sig under utvecklingsnamnet “Jelly Bean” och efter några få timmar med surfplattan i hand är vi överlag positiva. Android 4.1 kommer inte med några avsevärda förändringar sedan Ice Cream Sandwich, något även versionsnumret avslöjar. Men Project Butter ger Android-gränssnittet ett bättre flyt än någonsin och även om jämförelsen med Apple och iOS kanske börjar bli tjatig börjar det verkligen bli jämt skägg på denna fronten. Bland nyheterna hittar vi bättre stöd för notifieringar, ett överlag stilrenare gränssnitt samt funktioner som Google Nu där vi ser potential, men likt Siri och S Voice fortfarande är mer av en rolig funktion – särskilt för oss svensktalande användare.

android4.1

4.1 4.11
4.13

Förutom mjukvaran är skärmen den troligtvis viktigaste komponenten i en surfplatta. Även här har det vi sett hittills gett oss goda förhoppningar. Asus har inte snålat utan slängt in en IPS-baserad skärmpanel med goda betraktningsvinklar, fin färgåtergivning och en pixeldensitet som i ett 7-tums format gör det svårt för oss att urskilja bildpunkterna med blotta ögat.

Det finns flera aspekter av Google Nexus 7 som vi ännu inte haft möjlighet att undersöka närmare, kanske viktigast batteritiden men även en närmare genomgång av surfplattans mjukvara och tillbehör. Detta är något vi kommer att bjuda på i vår fullskaliga recension av Nexus 7 som bör dyka upp i slutet på nästa vecka, men de första intrycken hos redaktionen är genomgående positiva.

Nexus 7 attackerar instegsmarknaden för surfplattor

Google har länge varit underdog och jagat Apple på surfplattsmarknaden. Nexus 7 kan bli ett viktigt vapen i den kampen, men även en försäkring för sökjätten när Microsoft snart rullar in det tunga artilleriet på marknaden. Som det ser ut idag (Ipad mini någon?) är Google närmast ensamma på budgetmarknaden för surfplattor. Om Nexus 7 är redo att axla ansvaret för att bära denna satsning framåt kommer vi snart kunna svara på – våra första intryck lovar åtminstone gott.

Subscribe
Notifiera vid
31 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
sudo
sudo
11 Årtal sedan

I videon nämner ni en dockningsstation. Har aldrig hört någonting om denna tidigare så den får ni gärna berätta mer om, har ni någon källa?

phuden
11 Årtal sedan

Härlig sommarläsning och sommartittande!

Papas
11 Årtal sedan

Första surfplattan jag är lite, lite sugen på. Gick inte Google/Asus ut med att de stora skärmkanterna var avsiktliga då de ska underlätta när man använder den som “medie”-platta, dvs kunna hålla i den när man kollar film/läser bok osv.

sudo
sudo
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”sudo”]I videon nämner ni en dockningsstation. Har aldrig hört någonting om denna tidigare så den får ni gärna berätta mer om, har ni någon källa?[/quote]Jag tänkte spara något till recensionen 🙂 men kort och gott är det en dockningsstation med 3,5mm utgång och microUSB för laddning. Har inte papperna framför mig då jag är på vift just nu, men ska se vad vi kan gräva fram sen. Kanske kör en dedikerad nyhet om det tills dess att vi själva fått känna på tillbehören.[/quote]Jaha, så den använder sig alltså inte av pogo-pins-kontakten på en av långsidorna? (Den som… Läs hela »

11 Årtal sedan

Verkar vara en riktigt trevlig produkt. Synd bara på avsaknaden av sdhc-läsare.

Blir iaf sugen att öppna plånboken, trots att jag redan har en ipad…

falchie
11 Årtal sedan

Tipsar om Joshua Topolskys intervju (The Verge) med Matias Duarte (“head of user experience” för android) där man tex får mer info om varför man valt att göra kanterna lite tjockare osv..

[url]http://www.theverge.com/2012/6/29/3126644/matias-duarte-on-android-4-1-jelly-bean-and-the-nexus-7[/url]

nfredrik
nfredrik
11 Årtal sedan

Den verkar ju onekligen väldigt intressant för den prislappen, 1500-2000 är ju max vad jag kan tänka mig ge för en platta.

Men vart är det inbyggda 3G-modemet?! Jag var helt övertygad om att alla surfplattor hade det… förlorar ju lite av sitt tänkta användningsområde om man inte kan använda den överallt. (okej att det går att dela från mobilen, men ändå)

johnjensen
11 Årtal sedan

3G har inte ens Asus Prime. Folk är nog inte villiga att betala 500 kr extra. Eller så beror det på att det är olika 3G standard i världen? Någon som vet?

eppebansen
11 Årtal sedan

Man behöver inte 3g när man kan använda mobilen för att dela internet 🙂
Jag betalar inget extra för 3g på en surfplatta.

johnjensen
11 Årtal sedan

[quote name=”eppebansen”]Man behöver inte 3g när man kan använda mobilen för att dela internet 🙂
Jag betalar inget extra för 3g på en surfplatta.[/quote]
Tyvärr har jag Telenor och de ska ta en 100-lapp betalt för att man ska kunna dela sitt Internet med mobilen. Fungerar fortfarande om man byter APN till internet.telenor.se men de kommer väll stoppa det där också.

http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=76295

Karl Malm
Karl Malm
11 Årtal sedan

Jag har Telenor och inte betalar jag extra.

Surfpunkten fungerar utmärkt ändå!

Självklart att man bara ska behöva ett abonnemang till en person (men flera prylar)

Jacob Hugosson
11 Årtal sedan

Malm: Jag tror det här endast gäller de som tecknar nytt abonnemang? Har du ett äldre där det inte står gömt i villkoren bör det fortfarande gå.

johnjensen
11 Årtal sedan

[quote name=”Karl Malm”]Jag har Telenor och inte betalar jag extra. Surfpunkten fungerar utmärkt ändå! Självklart att man bara ska behöva ett abonnemang till en person (men flera prylar)[/quote] Då har du kanske bindningstid kvar? [quote] Så här fungerar Internetdelning Tjänsten öppnar upp möjligheten att internetdela i smartphones, (funktionen går även under namnet “WiFi Hotspot”) och på så vis använda telefonen som ett modem för exempelvis surfplatta eller dator. Du kan dela internetanslutningen antingen via din USB-sladd eller Bluetooth. Läs mer i mobilens instruktioner för att ta reda på hur du gör med just din smartphone. Du som har Telenor Pott… Läs hela »

johnjensen
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”johnjensen”]3G har inte ens Asus Prime. Folk är nog inte villiga att betala 500 kr extra. Eller så beror det på att det är olika 3G standard i världen? Någon som vet?[/quote]För konsumenten är det betydligt mer som skiljer än 500 spänn, visst beror det på vilken form av modem osv som används men exempelvis tar Apple 1200 kronor mer för sina 3G/4G modeller av Ipad. Att lägga in 3G i Nexus 7 hade sprängt budgeten totalt. Däremot är det riktigt tråkigt att vissa operatörer ska ta ut extraavgifter för internetdelning. Det riskerar att rätt rejält hämma… Läs hela »

Jacob Hugosson
11 Årtal sedan

[quote name=”johnjensen”]
[b]4989 kr 4G(Eu 3G) 16GB
4080 kr WIFI 16GB[/b]

910 kr är skillnaden enligt prisjakt, vad kostar själva 3G/GPS-chippen, 50 kr?[/quote]
Förra året låg 3G på ~40-50 dollar för tillverkare att köpa in, så det är inga småsummor. Vet inte vad 3G ligger på idag, men 4G är utan tvivel dyrare.

[b]EDIT:[/b] Gjorde en sökning, det verkar som att 3G gått ned lite och 4G kostar ungefär det som jag först skrev. Det är dock fortfarande en rätt rejäl summa för tillverkarna. 25,6 dollar för 3G och 41,5 dollar för 4G om vi tittar på iPaden. http://www.isuppli.com/Teardowns/News/pages/New-iPad-32-GB-4G-Carries-364-35-Bill-of-Materials.aspx

GabrielP
GabrielP
11 Årtal sedan

Vad det gäller bara Wifi på paddor och internetdelning – jag skaffade en Huawei E589-router med 4G/3G/2G och kör både telefon och iPad på den. Batteriet håller i åtminstone 6 timmar i full användning och jag kunde nedgradera dataplanen på mobilen till 1 Gbyte per månad (har 30 Gbyte per månad för 4G-kopplingen). Routern ligger i ryggsäcken och jag glömmer nästan bort att den är med under dagarna. Skulle jag köpa en Nexus 7 så kommer den köra på samma 4G-uppkoppling. En till fin grej i kråksången är att jag kan köra FaceTime varsomhelst eftersom att jag kör över Wifi-routern… Läs hela »

johnjensen
11 Årtal sedan

Huawei E589 för 2000 kr ([url]http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1321043[/url]) tycker jag är lite väl dyrt om man kan få det direkt i platta för 500 kr extra. Annars en bra idé som går att använda för fler prylar.

GabrielP
GabrielP
11 Årtal sedan

Fick den “gratis” när jag tecknade en Telia 4G-koppling för 300 spänn i månaden. Jag har också skrotat min uppkoppling hemma eftersom att jag har 4G-täckning där så de pengarna är redan intjänade.

johnjensen
11 Årtal sedan

OK, själv kör jag Tre Max som mobilt bredband och Telenor Surfa bas i telefonen.

GabrielP
GabrielP
11 Årtal sedan

Om du redan har en 3G-uppkoppling (puck) är Dovado Tiny ett billigare alternativ.

GabrielP
GabrielP
11 Årtal sedan

Hmm. My bad. Verkar inte så. Lite jobbigt att släpa med sig ett vevagg också… 🙂

KalleOlle
KalleOlle
11 Årtal sedan

När kommer recensionen??? Riktigt sugen…

KalleOlle
KalleOlle
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”KalleOlle”]När kommer recensionen??? Riktigt sugen…[/quote]
Typ idag =)[/quote]

Ok, då får man vänta lite till. Ska bli intressant med en svensk recension!

Philip Lagerstrand
Philip Lagerstrand
11 Årtal sedan

Det går inte ens att tethra alltså? Utan bara ladda ner + föra över om man inte har wifi?

johnjensen
11 Årtal sedan

[quote name=”Philip Lagerstrand”]Det går inte ens att tethra alltså? Utan bara ladda ner + föra över om man inte har wifi?[/quote]

Bara med Telenor. Med de andra är det lugnt.