Efter flera års utveckling och mindre lyckad försäljning har finska Nokia beslutat att överge Symbian i sina mobiltelefoner. Numera kommer alla modeller använda sig av Microsofts operativsystem Windows Phone, med vilket man redan sett en betydligt större framgång.

Det mobila operativsystemet Symbian har numera ett par år på nacken, och har rötter i mjukvara redan från 1980-talet. Medan det idag glider undan från rampljuset mer och mer så hade det en betydande roll när smartphones fortfarande var en ny produktkategori, och det var först 2010 som Android sprang förbi som mest använda mobila operativsystem för smartphones.

Nokia har stått för en betydande del av Symbian-försäljningen, och valet att hålla fast vid operativsystemet så pass länge som man gjort har mötts med en del kritik. Först 2011 utannonserade Nokia sitt samarbete med Microsoft och Windows Phone som det nya primära operativsystemet, och vid det laget hade företaget redan tappat stora andelar av mobilmarknaden. Symbian har varit en av de faktorer som pekats ut för den svala försäljningen, och onekligen hade det varit intressant att veta vad som hade hänt om Nokia istället hade implementerad Android i ett tidigit skede.

Mer Windows Phone på horisonten

Idag ser det betydligt ljusare ut för Nokia, och man har sålt 5,6 miljoner Windows Phone-baserade Lumia-telefoner under årets första kvartal. Detta kan jämföras med de 500 000 Symbian-baserade enheter man sålt. Hittills har Symbian stegvis flyttats nedåt i prioriteringen, men nu ska det alltså sluta implementeras helt och hållet. Från och med nu ska det vara Windows Phone 8 och dess efterträdare som gäller.

En anledning man pekar ut är att det kan ta 22 månader att färdigställa en Symbian-enhet – men under ett år med en Windows Phone-enhet. Den sista Symbian-telefonen från företaget förblir alltså 808 Pureview som lanserades i juni förra året.

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
11 Årtal sedan

Sista spiken i Nokia oxå 😀

JoJe
JoJe
11 Årtal sedan

Jag tror inte Nokia lyckats bättre med Android. Är väll bara Samsung som gjort stora pengar där. Windows var jag mycket för… innan, men när jag fick klart för mig den enorma inlåsning systemet innebar, tappade jag sugen. Kör Android på telefon och riktiga x86 Windows 8 på plattan. Jag har Även en platta med Android men tycker Windows är bättre.

11 Årtal sedan

“ljusare” ?
Det var allt en kraftig överdrift

Emil Tapio
Emil Tapio
11 Årtal sedan

[quote name=”gosh”]”ljusare” ?
Det var allt en kraftig överdrift[/quote]

Ljusare, jämfört med att hållit fast krampaktigt i Symbian på toppmodellerna av smartphones ännu 🙂
Hoppas Nokia inte blir mera windows-exklusiva av det här, på längre sikt..
Meego var ju ett roligt och välfungerande experiment, tex.