Nvidia lyfter nu på locket om deras hemliga Project Denver. Denver är kodnamnet på företagets egna processorkärna baserad på ARMv8-arkitekturen som de hoppas ska få ett genomslag på servermarknaden och till sin hjälp ska Nvidia använda en “hemlig ingrediens” – CUDA-kärnor?

Det har väldigt länge varit prat om Denver som ska vara företagets första skräddarsydda processorkärna för användning i systemprocessorer. Från början ryktades det om att det skulle vara en processor baserad på x86-arkitekturen, men Nvidia ska ha fått göra en helomvändning då de inte lyckades få en licens av Intel. Nu handlar det om någonting baserat på den senaste ARM:s senaste instruktionssetsarkitektur; ARMv8.

“Project Denver är en 64-bit processor, det är en helt skräddarsydda 64-bit processor med lite intressant hemlig sås och vi har inte tillkännagivit mycket om det. Inga 64-bits [ARM] processorer skeppas idag, som ni vet. ARMv8 processorkärnorna blev nyligen tillkännagivna.[…]Jag antar att det enda jag kan säga om Denver är att det går bra,” sa Jen-Hsun Huang, vd på Nvidia under kvartalsrapporten med finansanalytiker.

Det enda som står helt klart är att Nvidia Denver inte kommer baseras på en av de nya Cortex-A50-kärnorna, utan en helt skräddarsydd kärna från företaget. Huang understryker att Denver är främst ämnad för servrar och samtidigt erkände han att det kommer ta tid innan ARM blir ett populärt alternativ på servermarknaden. Vad företagets hemliga ingrediens är framgår inte, men får vi gissa handlar det om företagets grafikarkitektur som skulle byggas in på samma krets för högt parallelliserade beräkningar. Vi kan inte vänta oss en lansering av Project Denver förrän tidigast 2014, men då det handlar om en skräddarsydd kärna kan det mycket väl dröja till 2015.

Samtidigt visade Nvidia upp ett starkt kvartal med en omsättning på 1,204 miljarder dollar – en ökning på 12,9 procent år-för-år med en nettovinst på 209,1 miljoner dollar. Nvidia har anledning att fira då de tagit marknadsandelar av AMD på marknaden för dedikerade grafikkort. Det professionella segmentet har dock gått ned med 4,2 procent men det ska enligt Nvidia handla om en överlag svag marknad för arbetsstationer. Även Tegra-segmentet är på uppgång där Nvidia pratar om en ökad försäljning av deras processorer för surfplattor på 100 procent år-för-år. Medan situationen för smartphones är “stabil” vilket går att tolka hur man vill. Runt en tredjedel av omsättningen ska komma från deras Tegra-processorer.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
dlq84
11 Årtal sedan

Artikeln kryllar av felaktiga meningsuppbyggnader. Har IDG fått för stort inflytande i samarbetet?

Laglord3n
Laglord3n
11 Årtal sedan

[quote name=”dlq84″]Artikeln kryllar av felaktiga meningsuppbyggnader. Har IDG fått för stort inflytande i samarbetet?[/quote]

Du kanske ska läsa reglerna ex vis denna
[quote]Kommentarer kring stavfel eller andra misstag i nyheterna, som felaktiga länkar och dylikt, ska dock inte tas upp i forumstrådarna. Dessa kommentarer skickas direkt till skribenten över mail, mailadress finns i nyheten på förstasidan. Detta för att oväsentliga diskussioner ska hållas från forumstrådarna. Kommentarer kring stavfel eller liknande kommer därför raderas i forumstrådarna.[/quote]

Ni kan radera denna kommentar också om ni raderar ovanstående 🙂

Men blä, jag vill inte ha nåns “hemliga sås”, låter äckligt 😡