Vi har ännu inte fått se några konsumentinriktade grafikkort baserade på arkitekturen Volta, men redan nu sägs uppföljaren vara avslöjad som Ampere.

Att Nvidia har avslöjat några få detaljer så som namn på kommande grafikarkitekturer flera år innan lansering är inget nytt. Dock har företagets officiella produktplaner hittills inte sträckt sig längre än till Volta som nyligen lanserades i form av beräkningskort för superdatorer.

Nu hävdar dock den tyska nyhetssidan Heise att Nvidia kan komma att hoppa förbi Volta när det kommer till grafikkort i Geforce GTX-familjen. Den serie som riktar sig mot vanliga konsumenter. Utan att den direkta uppföljaren till Pascal för gamers och andra konsumenter blir en arkitektur kallar Ampere.

“The GTX-1000 graphics cards are all based on Pascal series GPUs. Information on upcoming GPU generation, which should appear under the name “ampere”, there should be the GPU Technology Conference 2018. – Heise

Visar sig Heises information vara korrekt så bör vi alltså se avtäckandet av Ampere-arkitekturen under GPU Technology Conference (GTC) 2018. Ett event som startar i slutet på mars nästa år.

Denna information är vid skrivande stund inte mer än ett rykte. Vilket betyder att den bör tas med en nypa salt. Vi vet inte vad som kommer efter Volta, och Nvidia har tidigare påpekat att AMD:s Vega-baserade grafikkort inte är ett hot mot den nuvarande serien Geforce-kort baserade på Pascal. Så det finns en chans att Nvidia helt enkelt väljer att basera GTX 2000-serien (eller vad den kan komma att kallas) på steget efter Volta. Det skulle dock inte vara helt överraskande med tanke på hur väl Nvidias Pascal-produkter fortfarande står sig mot konkurrenten AMD:s senaste alster.

Test: Geforce GTX 1070 Ti från Asus, MSI och Palit – Spiken i kistan för Radeon Vega

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
6 Årtal sedan

Om detta ryckte visar sig vara sant så är frågan vad AMD kan göra, om något. Annars ser framtiden riktigt illa ut för oss konsumenter.

JB
JB
6 Årtal sedan

Möjligen får vi se ett joint venture – Intel & Amd, med den förstes pengar och den andres know-how. Raijas “flytt” och Intels “Core-Radeon”-processorer kan vara första tecknet på ett samarbete. Amd har förmodligen insett att resurserna (pengarna) inte räcker till för att konkurrera med Nvidia. /jb