De omtalade uppdateringarna till Amazons Kindle-surfplattor har nu materialiserat sig i Kindle Fire HDX i 7 och 8,9 tums modeller som med sina 1 920 x 1 080 respektive 2 560 x 1 600 pixlars paneler och Snapdragon 800-processorer kan bli farlig konkurrens för Googles Nexus-modeller.

Vi har fått se många trevliga uppdateringar på marknaden för surfplattor i år, med en ny konkurrenskraftig och Nexus 7 från Google och Asus, nya modeller från Samsung och även en trevlig 8,3-tummare från LG i form av LG G Pad 8.3. Kindle har varit något mer tysta av sig, men nu har man avtäckt höstens flaggskeppsmodeller.

De nya modellerna under namnet Kindle Fire HDX har två särskilt stora nyheter. Borta är den Texas Instruments-krets som använts i tidigare modeller och istället har en purfärsk Snapdragon 800 med fyra Krait 400-kärnor fått ta plats innanför skalet.

Två modeller har utannonserats, en på 7 tum samt en på 8,9 tum med sina respektive upplösningar. Kikar vi på 7-tumsmodellen hittar vi full HD-upplösning, 1 920 x 1 200 pixlar, motsvarande Googles Nexus 7-platta. Den lite större 8,9-tumsmodellen använder sig istället av 2 560 x 1 600 pixlar.

firetall

Något som kanske kan komma att avskräcka vissa kunder är operativsystemet, och istället för ett regelrätt Android använder sig Amazon av en fork av Android 4.2 kallat Fire OS 3.0 “Mojito”. Med sin nya version av operativsystemet finns det en ny e-postklient och en “mayday button” som ska ge tillgång till teknisk support inom 15 sekunder från dess att den aktiverats. Dock finns inget stöd för Google Play och dess stora utbud applikationer, utan all mjukvra hämtas via Amazons tjänst.

Båda modellerna kommer finnas med 16, 32 eller 64 gigabytes lagringsutrymme och 7-tumsmodellen får ett instegspris på 229 dollar, matchande Google Nexus 7, med lansering 19 oktober. Den större 8,9-tumsmodellen får i sin tur ett instegspris på 379 dollar och lanseras 7 november. Svenska priser och lanseringar är ännu oklar.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
10 Årtal sedan

Visst, snabbare än Nexus men med deras forkade os och större skärmkanter (långsidorna). Väljer nog hellre Nexus!