Gigabyte har nu listad en rad olike varianter av grafikkortet Geforce RTX 4070 Ti som hittills varit obekräftat men förväntat sedan Nvidias nedstängning av RTX 4080 12 GB.

Nvidia valde under förra månaden att avbryta lanseringen av Geforce RTX 4080 12 GB. Något som enligt Nvidia gjordes för att motverka förvirring då det skulle finnas flera grafikkort under samma namn på marknaden. Således är det nu endast RTX 4080 med 16 GB videominne som lanserats med det namnet.

Sedan lanseringen avbröts har det spekulerats fritt att det icke-lanserade grafikkortet kommer att dyka upp med ett annat namn. Något som skulle kännas mer logiskt med tanke på att de två RTX 4080-modellerna baserades kring olika grafikprocessorer och hade markanta skillnader i sina specifikationer. RTX 4070 Ti var det namn som började cirkulera strax efter Nvidias avlansering och nu ser det ut som att spekulationerna stämde.

Nvidias partnertillverkare har hos Eurasian Economic Commission registrerat åtta olika upplagor av Geforce RTX 4070 Ti. Dessa sträcker sig från produktserierna Eagle som är mer budgetvänliga delar av Gigabytes utbud upp till Aorus Elite och Aorus Master. Företagets mest påkostade produktserier.

Det kommande grafikkortet från Nvidia förväntas behålla exakt samma specifikationer som det nu avlanserade RTX 4080 12 GB. Huruvida Nvidia kommer att justera riktpriset för grafikkortet innan lanseringen återstår att se. Däremot ser AMD ut att kunna ge RTX 4080 en värdig utmanare i form av Radeon RX 7900 XT och RX 7900 XTX som båda kommer med ett riktpris på under 1 000 dollar.

Radeon RX 7900 XTX

På tal om Radeon RX 7900 XT och 7900 XTX har Gigabyte även listat en rad varianter av dessa två grafikkort hos EEC. Här ser vi dock endast vad som tros vara en referensdesign samt grafikkort ur Gaming och Gaming OC-serierna för RX 7900 XT. För RX 7900 XTX är det samma utbud men här listas även en variant ur Gigabytes Aorus Elite-serie.

Vi ser alltså inga Aorus Master, Elite eller liknande upplagor listas för AMD:s grafikkort. Huruvida dessa kommer att lanseras vid ett senare tillfälle eller ej återstår helt enkelt att se.

AMD:s Radeon RX 7000-serie kommer att lanseras den 13 december. Nvidia har inte bekräftat något lanseringsdatum för Geforce RTX 4070 Ti. Spekulationer menar dock att grafikkortet kan komma att lanseras i samband med CES 2023 som går av stapeln precis efter nyår.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid