En månad innan säljstart har Nvidia nu valt att blåsa av lanseringen av Geforce RTX 4080 12 GB och lämnar endast två kvarlevande enheter för att vara spjutspetsen för Ada Lovelace.

I slutet av förra veckan kom Nvidia med en oväntad uppdatering angående deras senaste generation av grafikkort. När arkitekturen Ada Lovelace och Geforce RTX 40-serien först avtäcktes var det tre olika grafikkortsmodeller som visades upp. De tre grafikkorten var RTX 4090 som nu finns på butikshyllorna samt två olika upplagor av RTX 4080. Ena med 16 GB videominne och den andra med 12 GB videominne och en markant nedbantad grafikprocessor.

Det tog inte lång tid för de flesta att inse att RTX 4080 12 GB förmodligen inte var menat att bära det namn Nvidia hade gett grafikkortet. Grafikprocessorn som inte ens är densamma som hos RTX 4080 16 GB kommer med över 2 000 färre CUDA-kärnor. Den kommer även med en 192-bit bred minnesbuss jämfört med 256-bit hos 16 GB-modellen.

Den stora nyheten från Nvidia är då att företaget nu bestämt sig för att inte lansera Geforce RTX 4080 12 GB. Anledningen ska enligt Nvidia vara att man insett hur det kan vara förvirrande att ha två grafikkort med samma namn på marknaden. Trots att det inte är första gången något sådant skulle ha hänt.

Efter att Nvidia visade upp de två 4080-enheterna och specifikationerna blev officiella blev det en hel del negativ kritik kring Nvidias lansering. Många hävdade att varianten med 12 GB videominne egentligen borde ha burit namnet RTX 4070 eller dylikt med tanke på de stora skillnaderna i specifikationer. Det finns fortfarande en möjlighet att vi kommer få se det stoppade grafikkortet dyka upp i framtiden under ett annat namn. Exakt vad det kan komma att bli återstår däremot att se.

Geforce RTX 4080 16 GB är däremot kvar på schemat för en lansering den 16 november ett riktpris på 16 490 kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid