Nästa generations videominne och farväl till SLI

För lite mer än tio år sedan, i juni 2008 för att vara exakt, lanserades det första grafikkortet utrustad med GDDR5-videominne. Detta i form av Radeon HD 4870 från AMD och sedan dess har det kommit otaliga modeller som nyttjat samma grund. Förvisso med olika förbättringar och uppgraderingar, men samma grund för videominnet har varit i konsumentgrafikkort i över tio år. Bortsett från AMD som använt sig av High Bandwidth Memory (HBM) samt dess uppföljare HBM2 i en handfull grafikkortsmodeller.

Med lanseringen av Turing tar Nvidia steget från GDDR5(X). Nu är det uppföljaren GDDR6 som gäller och flaggskeppet RTX 2080 Ti kommer utrustat med elva gigabyte GDDR6-minne med en 352-bit bussbredd. Småsyskonen RTX 2080 och RTX 2070 kommer med åtta gigabyte GDDR6-minne med en 256-bit minnesbuss.

Videominnet hos samtliga RTX-grafikkort kommer att köras med 14 gigahertz (GHz) klockfrekvens från fabrik. Detta betyder att RTX 2080 Ti kommer med en minnesbandbredd på 616 GB/s och RTX 2080 samt RTX 2070 får en minnesbandbredd på 448 GB/s.

I jämförelse är GTX 1080 Ti utrustat med GDDR5X-minne med en klockfrekvens på 11 GHz på en 352-bit minnesbuss för en total bandbredd på 484 GB/s.

Farväl SLI, välkommen NVLink

Nvidia är även kända för tekniken Scalable Link Interface (SLI) som företaget använt i över ett årtionde för att sammanlänka två eller fler grafikkort för användning i ett och samma system. Med Pascal-arkitekturen började SLI-teknikens restriktioner bli mer och mer tydliga, bandbredden räckte inte riktigt till. Detta ledde Nvidia till att utveckla en ny typ av SLI-brygga kallad SLI High Bandwidth Bridge som erbjöd dubblerad bandbredd mellan två kort jämfört med tidigare.

Med Turing ersätts SLI med NVLink. Den nya tekniken har en massiv bandbredd jämfört med SLI. Där HB SLI nådde en dubbelriktad hastigheter på 2 GB/s når Nvidias NVLink och dess nya brygga 25 gånger högre hastighet (50 GB/s) på ett RTX 2080 Ti. Hos RTX 2080 blir hastigheten ”bara” 12,5 gånger snabbar (25 GB/s). Dock blir kommande RTX 2070 helt utan stöd för NVLink eller SLI.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

He he Reviwes har börjat dyka upp och än så länge är RTX ingenting som jag tänker köpa i alla fall. Får kolla in fler 4K bench innan jag gör slutgiltiga beslutet men det jag sätt hittills ser inte ut att vara värt det.

Anton Karmehed
Admin

Vi har precis börjat bencha Morkul och det är utan tvekan kraftfulla kort (Vi har ännu bara 2080 inne) men ja det kostar onekligen…
Det blir att återkomma till detta snart och då med ett fokus på inte bara siffror utan faktiska upplevelser när man använder korten. 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Vad jag har sett på de benchs som släppts idag så är ju 2080 ungefär som 1080ti och 2080 ti betydligt bättre men inte bra nog för att motivera det höga priset. Värt att tänkta på att jag endast tittat på 4K prestandan resten intresserar inte mig. Många skriver också om hur stressad denna release måste varit ifrån nVidias sida. Som det är nu finns det inga spel som stöder Ray Tracing i dagsläget och kommer dröja bra länge innan det finns så att det går att göra ordentlig analys. Sedan ska tilläggas att åtminstone en av de största testarna… Läs hela »