När vi publicerade vår exklusiva genomgång av OCZ Vertex 3 240GB tidigare i år var slutsatsen enkel att dra. OCZ hade tillsammans med SandForce slagit knock på SSD-marknaden rent prestandamässigt och nu väntade vi bara på konsumentmodellerna. När nu de första testerna på 120GB modellen i Vertex 3-familjen dyker upp avslöjas dock brister i SandForce implementering.

Tidigare har specifikationerna för Vertex 3-serien varit mer eller mindre identiska för de olika modellerna. Genom att endast använda sig av 8 separata minneskanaler har SandForce-kontrollern sällan problem med försämrad prestanda vid lägre lagringskapacitet. Något som även skulle stämma in på den nya Vertex 3-serien. När nu SSD-enheterna börjar närma sig marknaden visar det sig dock att både de satta specifikationerna och den verkliga prestandan skiljer enheterna ganska kraftigt.

vertex3

OCZ Vertex 3 familjen
Specifikationer (6Gbps) 120GB 240GB 480GB
Max läs Upp till 550MB/s Upp till 550MB/s Upp till 530MB/s
Max skriv Upp till 500MB/s Upp till 520MB/s Upp till 450MB/s
4KB Slumpmässig läs 20K IOPS 40K IOPS 50K IOPS
4KB Slumpmässig skriv 60K IOPS 60K IOPS 40K IOPS
Ungefärligt pris 2 300 SEK 4 500 SEK 15 000 SEK

OCZ Vertex 3 240GB ser fortfarnade ut att vara den snabbaste SSD-enheten på planeten men lillebror Vertex 3 120GB har några skelett i garderoben. Enligt prestandatester på Anandtech.com presterar enheten lika imponerande som sin storebror vid sekventiella överföringar men med slumpmässiga filer ser man att inte bara läsprestandan utan även skrivprestandan får rejäla problem att hänga med, inte bara sin storebror utan även övriga SSD-enheter på marknaden.

heavyworkload

Vi har sedan introduceringen av SandForce första SSD-kontroller pratat om en okomprimerbar data som en akilleshäl i tillverkarens kontrollerkretsar. Denna akilleshäl ser ut att få nytt liv i OCZ Vertex 3 där enhetens färre aktiva minneskrets ger tydliga prestandaförluster när man hanterar stora mängder okomprimerbar data.

OCZ Vertex 3 120GB ser fortfarande ut att vara en riktigt kvick SSD-enhet men konkurrensen på den mer konsumentvänliga 120GB-marknaden ser ut att bli mer intressant än vad vi förutspådde i början av året. 

En mer detaljerad analys av SandForce nya SF-2000 kontrollerkretsar i 120GB SSD-enheter hoppas vi kunna återkomma med inom kort är på NordicHardware.

Källa: Anandtech.com

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
13 Årtal sedan

så en marvell controller är med andra ord det optimala med pris/prestanda idag med nya sata standarden? :sigh:

flopper
13 Årtal sedan

120gb är vad en annan kollar på. 😆
240gb är inte aktuellt med tanke på pris/prestanda/utrymme.
av nuvarande 80gb ssd är 20gb ledigt.