Norska Opera Software har idag visat upp en förhandstitt på en ny version av sin webbläsare med samma namn. Den nya versionen heter Opera Next, och utvecklaren har nu som tidigare utlovat slopat sin Presto-motor och istället migrerat till WebKit-baserade Chromium.

Opera är idag något av en veteran inom webbläsare, och den första versionen lanserades 1994. Fram tills nu har de även använt sin egen renderingsmotor, Presto, som finputsats och moderniserats med tidens gång. I februari utannonserade dock Opera att de planerade att gå ifrån Presto och istället implementera Webkit-baserade Chromium, samma projekt som ligger till grund för Googles kommerciella webbläsare Chrome.

Medan den tidigare Presto-baserade versionen av webbläsaren, 12.15, fortfarande ligger som skarp version på företagets hemsida så finns en förhandstitt av den nyare version 15 att hämta på utvecklarsidan. Version 15 går under namnet Opera Next, och har onekligen många likheter med Google Chrome.

Med Next hoppar även Opera på Unibar-tåget, det vill säga att adressfältet och sökfältet istället slagits ihop till ett gemensamt fält för både URL och sökningar, och gränssnittet är allmänt förenklat och mer stilrent. Funktionen Discover känns igen från Android, och ger förslag på artiklar, nyheter och hemsidor inom olika områden och från olika regioner.

Opera har även implementerad vad de kallar Off-Road Mode, en teknik som komprimerar hemsidor och nedladdningar för att underlätta vid surf med låg bandbredd. Funktionen Stash kan spara hemsidor för tillgång offline, en funktion som känns igen från “Reading list” i Apple Safari.

M2 blir Opera Mail

Det har dock inte bara tillkommit funktioner, utan Opera har valt att ta bort den mailfunktion, M2, som tidigare varit inbyggd. Denna kommer istället släppas som en separat klient kallad Opera Mail, som även den finns tillgänglig som förhandstitt.

Värt att notera är också att Chromium-projektet kommer migrera från Webkit-renderingsmotorn och istället övergå till sitt sidoprojekt Blink, som Opera tidigare utlovat att implementera även i sin webbläsare.

Opera Next borde inom kort ersätta den äldre version 12.15 på Operas startsida, och mer information om version 15 finns tillgänglig här. Än så länge finns det stöd för Windows och OS X, fler operativsystem bör tillkomma senare, och nedladdningslänkar för såväl Opera Next som Opera Mail finns tillgängliga här.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Epin
Epin
11 Årtal sedan

Ja, hoppas att det här är en tidig alpha-version och att de väntar med att byta ur den skarpa versionen ett bra tag till. Är en nöjd Opera-användare sen många år tillbaka och det saknas mängder av funktioner från ver 12.15.

Flikgruppering, Link-koppling för molnsparade bokmärken & lösenord, papperskorg för stängda flikar/fönster och individuella sidegenskaper för att hantera pop-up-fönster mm är bara några saker som jag upptäckte efter 5 min användande…
Sen att den drog ca +40% mer RAM-minne vid samma antal öppna flikar verkar inte heller särskilt lovande.

Tidsdjuret
11 Årtal sedan

Håller med dig Epin, innan ver 12.15 kunde man köra Opera på en gammal Pentium III.

shaglord
11 Årtal sedan

Next är väl bara ett samlingsnamn för många plattformar. Lite missvisande när man läser att Next skulle vara något nytt eller specifikt för Chromium.

POE
POE
11 Årtal sedan

[quote name=”Epin”]Flikgruppering, Link-koppling för molnsparade bokmärken & lösenord, papperskorg för stängda flikar/fönster och individuella sidegenskaper för att hantera pop-up-fönster mm är bara några saker som jag upptäckte efter 5 min användande…
Sen att den drog ca +40% mer RAM-minne vid samma antal öppna flikar verkar inte heller särskilt lovande.[/quote]
Flikgruppering, “papperskorgen” och individuella sidegenskaper fungerar bra för mig i Opera 12.15, precis som vanligt. Osäker på vad du har lyckats med.. 😕

Andreas G
11 Årtal sedan

[quote name=”POE”][quote name=”Epin”]Flikgruppering, Link-koppling för molnsparade bokmärken & lösenord, papperskorg för stängda flikar/fönster och individuella sidegenskaper för att hantera pop-up-fönster mm är bara några saker som jag upptäckte efter 5 min användande…
Sen att den drog ca +40% mer RAM-minne vid samma antal öppna flikar verkar inte heller särskilt lovande.[/quote]
Flikgruppering, “papperskorgen” och individuella sidegenskaper fungerar bra för mig i Opera 12.15, precis som vanligt. Osäker på vad du har lyckats med.. :-?[/quote]

De fattas i Next, inte 12.15.

POE
POE
11 Årtal sedan

[quote name=”Andreas G”]De fattas i Next, inte 12.15.[/quote]
Haha, sorry, såklart. Måste varit trött i skallen. 🙂

nfredrik
nfredrik
11 Årtal sedan

Opera har ju iofs haft kombinerat adress- och sökfält ett bra tag.
Har en v11.00 av Opera installerad och där finns funktionen och vad jag vill minnas fanns den funktionen långt innan dess också, men det är ju så många år sedan så minnet kan ju svika 🙂